'Zwijg allochtoon': in gesprek met Rachida Lamrabet

U bent hier

Home > 'Zwijg allochtoon': in gesprek met Rachida Lamrabet

Wanneer

do, 08/02/2018 - 19:30 - 21:30
Voeg toe aan kalender2018-02-08 18:30:002018-02-08 20:30:00UTC'Zwijg allochtoon': in gesprek met Rachida LamrabetPluimstraat 7 8500 Kortrijk

Waar

de Scala
Pluimstraat 7
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 5.00
UiTPAS kansentarief - 2.50

Code: 187552

Ze is een opvallende stem in de Vlaamse literatuur, in 2008 won ze met ‘Vrouwland’ de Debuutprijs. Tevens is ze een belangrijke opiniemaker in het debat rond de multiculturele samenleving. Tot voorjaar 2017 werkte Rachida Lamrabet ook als juriste voor UNIA, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. 

In 2017 maakte ze in het kader van een theaterproject van de KVS de kortfilm ‘Deburkanisation’ waarin ze het boerkaverbod in vraag stelt. Deze film leidde tot kritiek uit politieke hoek, na een omstreden interview in Knack werd ze ontslagen bij UNIA.
Rachida Lamrabet schreef daarop ‘Zwijg allochtoon’. Ook dit boek leidde tot heftige reacties en polariseringen. In ‘Zwijg allochtoon’ stelt Rachida Lamrabet de vraag of de vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen of dat de regels veranderen als mensen met een andere origine zich in het publieke of artistieke debat mengen? 

We bekijken Rachida’s film en luisteren naar fragmenten uit haar boek.  We bekijken hoe ver de vrijheid van de kunstenaar reikt om de samenleving een spiegel voor te houden. Rachida gaat hierover in debat met Kristof Jonckheere (directeur van Kunstencentrum BUDA in Kortrijk).

Daarnaast staan we stil bij de vraag of elk van ons dezelfde vrijheid heeft om zijn mening te uiten. Zijn er beperkingen als je voor bepaalde (overheids)instanties werkt? Gelden er andere spelregels voor mensen uit minderheidsgroepen die het dominante doen en laten in vraag stellen? Veranderen onze normen en waarden met betrekking tot uitingen van meningsuiting en religie? Rachida gaat hierover in gesprek met Saila Ouald Chaib (onderzoekster in de mensenrechten, UGent).

Het gesprek wordt in goede banen geleid door Samira Bendadi.

 

Partner:

De Unie der Zorgelozen

Over de begeleiding:

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.