'Woman in Gold': film met nabespreking door Bert Demarsin

U bent hier

Home > 'Woman in Gold': film met nabespreking door Bert Demarsin

70 jaar mensenrechten in film

Wanneer

vr, 19/10/2018 - 20:15 - 22:30
Voeg toe aan kalender2018-10-19 18:15:002018-10-19 20:30:00UTC'Woman in Gold': film met nabespreking door Bert DemarsinKapucijnenstraat 10 8500 Kortrijk

Waar

Budascoop
Kapucijnenstraat 10
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 9.00

Code: 187533

In 2018 is de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 70 jaar oud. Vormingplus MZW, Amnesty International afdeling Kortrijk, Vrijzinnig Centrum Mozaïek en Kunstencentrum Buda grijpen deze verjaardag aan om stil te staan bij de mensenrechten anno 2018. Dit doen we concreet aan de hand van twee films. De keuze van de films bepalen we niet zelf, we laten die over aan mensen die actief zijn op het domein van het recht en de mensenrechten. Welke film is inspirerend voor hen? Welke film maakt volgens hen een belangrijk statement over mensenrechten? Na de film gaan we dieper in op de thematiek van de film en de mensenrechten in het algemeen. We koppelen ook terug naar de Belgische situatie.

 

We bijten de spits af met 'Woman in Gold', gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Maria Altmann (Helen Mirren), die de holocaust overleefde en gedurende jaren het gevecht aanging met de Oostenrijkse overheid om een iconisch schilderij van Gustav Klimt terug te krijgen. Het beroemde schilderij was haar familie op een wrede manier ontnomen door de nazi’s, net voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Samen met haar advocaat E. Randol Schoenberg (Ryan Reynolds), strijdt ze tot in het Amerikaanse Hooggerechtshof toe om het familiestuk naar huis te brengen.

 

'Woman in Gold' toont naast de geschiedenis van het meestertableau van Klimt, ook het autoritaire karakter van het naziregime. De Tweede Wereldoorlog maakte de staten duidelijk dat een Grondwet alleen niet voldoende bescherming bood. Een nationaal democratisch gekozen regime bleek te kunnen ontaarden in wreed fascisme dat de hele wereld meesleepte in een oorlog en minderheden op een extreem gewelddadige manier uitroeide en vervolgde. Deze film toont het klimaat en de context waarop de Universele Verklaring een antwoord bood. Ook wordt duidelijk dat het recht op eigendom van grote betekenis blijkt voor erfgenamen van de slachtoffers van de concentratiekampen.

 

Bert Demarsin, hoofddocent aan de KU Leuven en gespecialiseerd in kunst en recht, verzorgt de nabespreking.

 

Vanaf 19u45, vóór aanvang van de film ben je vriendelijk uitgenodigd om deel te nemen aan een briefschrijfactie van Amnesty International Kortrijk. 

 

Tip: op maandag 22 oktober geeft David Vergauwen een lezing over Kimt in CC De Schakel in Waregem (meer info). Op zaterdag 17 november brengen we een bezoek aan de tentoonstelling 'Beyond Klimt' in BOZAR (meer info).

Praktische info:

Partner:

Amnesty International Kortrijk
VC Mozaïek
Kunstencentrum Buda

Over de begeleiding:

Bert Demarsin (hoofddocent Faculteit Rechtsgeleerdheid KU Leuven) leidt het Art, Law & Management Research Programme, een interdisciplinair onderzoeksplatform. Het zwaartepunt van zijn onderzoek spitst zich toe op het vergelijkend kunst- en cultureel erfgoedrecht.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info