Videobellen: tips en technische vereisten

U bent hier

Home > Nieuws > Videobellen: tips en technische vereisten

Vormingplus schakelt, net als veel organisaties, over naar de digitale wereld om, ook in coronatijden, mensen samen te brengen voor online cursussen, gesprestafels, digdokter-sessies,... 
Maar een gesprek via videochat gaat er toch iets anders aan toe dan een gesprek 'in real life'. Daarom verzamelden we hieronder enkele tips voor een geslaagde videobabbel:

 1. Toon wie je bent
  Laat je hele gezicht zien, vermijd tegenlicht (niet voor een raam gaan zitten), en richt desnoods een extra bureaulamp op je gezicht i.f.v. non-verbale communicatie (mimiek, lichaamstaal).
 2. Zorg voor een zuiver stemgeluid
  Vermijd storende achtergrondgeluiden (motorgeluiden, wind, spelende kinderen, etc), en gebruik best de 'mute' of dempknop als je niet aan het woord bent.

TECHNISCHE AANDACHTSPUNTEN

 1. Zorg voor een goede verbinding
  Slechte wifi-ontvangst thuis? Overweeg dan het gebruik van je smartphone als ‘mobiele hotspot’ (Android/iOS)
 2. Gebruik bij voorkeur een headset (koptelefoon+microfoon)
  Op een laptop of PC veroorzaakt de ingebouwde speaker en microfoon vaak storende (ventilator- of tik-) geluiden of gepiep (audiofeedback)

HANDLEIDING ZOOM & JITSI

Kenniscentrum ARhus testte Zoom en heeft een handige handleiding voor het gebruik van Zoom (klik hier). Ook deze video maakt je wegwijs in het installeren en gebruik van Zoom. 

Hoe je aan de slag gaat met Jitsi wordt getoond in deze korte video. Je kan ook dit overzichtelijke document lezen. Opgelet: Jitsi werkt het best in Chrome en Firefox of een recente versie van Edge. Andere browsers zoals Safari (Apple) en oudere versies van Edge of IE (Microsoft) zijn ongeschikt.

Vragen over onze coronamaatregelen? Contacteer Rie Vanduren: rie.vanduren@vormingplus.be | 056 206 602