Verhalen over wat arm-zijn betekent

U bent hier

Home > Verhalen over wat arm-zijn betekent

Werelddag van Verzet tegen Armoede in Avelgem

Wanneer

za, 17/10/2020 - 19:30 - 21:30
Voeg toe aan kalender2020-10-17 19:30:002020-10-17 21:30:00GMT+01:00Verhalen over wat arm-zijn betekentScheldelaan 6 8580 Avelgem

Waar

Gemeenschapscentrum Spikkerelle
Scheldelaan 6
8580 Avelgem

Prijzen

Standaardtarief - 0.00

 

Avelgem maakt zich op voor de Werelddag van Verzet tegen Armoede. Eén op de acht mensen met een laag inkomen stelt gezondheidszorg uit door financiële drempels. Als je dagelijks vecht tegen moeilijkheden op vlak van financiën, huisvesting, gezondheid, werk ... klinkt ‘goed in je vel’ wel heel veraf. 

Kom op zaterdag 17 oktober om 19u30 luisteren naar verhalen over wat arm-zijn betekent uit het boek 'Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger. Verhalen uit de buik van de samenleving' van ATD-Vierde Wereld. Daarna volgt een uitwisseling met de aanwezigen en met Marijke Decuypere, co-auteur van het boek.

De vertelavond wordt de week voordien, op zaterdag 10 oktober (de wekelijkse marktdag), afgetrapt met de Straatbibliotheek, en krijgt op zaterdag 7 en zondag 8 november een vervolg met een socio-cultureel buurtfeest in en rond GC Spikkerelle. Avelgemse jongeren met verschillende achtergronden stellen er hun persoonlijke verhaal voor aan het brede publiek. (meer info)

Organisatie: Gemeente Avelgem in samenwerking met ATD-Vierde Wereld, GC Spikkerelle, het Sociaal Huis, Jeugdhuis Krak en Vormingplus MZW.

Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger - het boek

Guy Malfait en Marijke Decuypere van ATD Vierde Wereld schreven een boek over het leven aan de onderkant van de armoedegrens. Waar mensen voortdurend op drempels en obstakels botsen en tegen muren aanlopen. Maar ook veel veerkracht en creativiteit een de dag leggen om toch te kunnen overleven in armoede. Zoals Kevin, die op school de foto's van zijn bezoek aan de Kalmthoutse Heide toont en zegt dat hij op safari naar Kenia is geweest. Of Lucy, die ondanks haar eigen miserie Emiel aan een referentieadres helpt en zelfs nog geld voor een straatbibliotheek weet in te zamelen. Maar het boek gaat ook en vooral hoe de grondrechten van deze mensen voortdurend met voeten worden getreden. Een schending van mensenrechten waar we ons niet mogen bij neerleggen. Bestel het boek hier.

Werelddag van verzet tegen armoede

Op 22 december 1992 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, 17 oktober uit tot Internationale dag voor de uitroeiing van armoede (VN resolutie). Staten en verenigingen werden hiermee opgeroepen armoede op de agenda te zetten en praktische stappen te ondernemen om armoede daadwerkelijk te bestrijden. Deze datum verwijst naar de samenkomst op het Mensenrechtenplein te Parijs op 17 oktober 1987, toen daar de Gedenksteen werd onthuld ter ere van alle slachtoffers van honger, uitsluiting en geweld.

Wereldwijd komen op deze dag mensen samen om eraan te herinneren dat armoede een schending van de mensenrechten is.

Praktische info:

Deelname is gratis, inschrijven is verplicht.

Inschrijven bij

Gemeenschapscentrum Spikkerelle
Tel:
056/653090
E-mailadres:

Partner:

Gemeenschapscentrum Spikkerelle
ATD Vierde Wereld
Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Sociaal Huis Avelgem
Jeugdhuis Krak
Gemeentebestuur Avelgem

Over de begeleiding:

Marijke Decuypere werkt al meer dan 20 jaar bij ATD Vierde Wereld, een internationale mensenrechtenbeweging die samen met mensen in armoede opkomt voor een samenleving zonder armoede en uitsluiting. Ze was achtereenvolgens actief in Guatemala, Frankrijk, Nederland en sinds 2007 in België.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info