Ken jezelf, ga de natuur in

U bent hier

Home > Nieuws > Ken jezelf, ga de natuur in
Lief Cuyvers doceert ‘de natuur als coach’
 
De natuur wordt automatisch geassocieerd met tot rust komen. Hoe bomen, water, planten en dieren ook een spiegel kunnen zijn van wat er in jezelf en je leven omgaat, leert ‘De natuur als coach’. Lief Cuyvers, educatief medewerker Persoon & Welzijn bij Vormingplus Gent-Eeklo baseerde zich voor deze driedelige cursus op de omgeving waarin ze zelf het liefst vertoeft.
 
Hoe kan de natuur een coach zijn?
 
Als je in de natuur loopt zie je soms dingen die je niet verwacht: een dier of een bloem die op het water groeit. Die beelden kunnen iets wakker maken in jezelf: ze ontroeren je of je krijgt het gevoel klein en nietig te zijn door waaiende bomen. Een bos kan je ook een gevoel van veiligheid geven: het omhult en beschermt je tegen regen en wind. Hoe je die dingen interpreteert en ervaart zegt iets over hoe je jezelf op dat moment voelt. De natuur is zo een erg toegankelijk medium om iets over jezelf te leren. ‘Look deep into nature and then you will understand everything better’, zei Einstein. Een boom kan niet weglopen van conflicten. Je kunt dus iets leren van hoe hij creatief omspringt met zijn verweer. De cursus wordt een soort verkenning van hoe je dankzij de natuur een antwoord kan vinden op allerlei soorten vragen waar je soms mee zit: over jezelf of het leven. Zonder dat de uitkomst vastligt.
 
Is het hebben van een vraag dan een voorwaarde?
 
Niet per se. Ik denk dat veel mensen soms zonder het zelf te beseffen met een soort onrust zitten. Of ze zijn op zoek naar iets dat hen meer houvast kan geven in een leven waarin veel op hen afkomt. De bedoeling is om elke deelnemer een eigen uitgangspunt te laten kiezen: een crisis op het werk, moeilijke beslissingen, het verlangen naar rust of iets dat je wil veranderen in je leven. Veel mensen herkennen wellicht de ervaring dat hun kijk op de dingen vanzelf verandert tijdens een wandeling in de buitenlucht. Of ze zitten achteraf anders in hun vel. Hier zullen we dat bekende gevoel uitdiepen door er nog meer bij stil te staan via allerlei opdrachten.
 
Dat klinkt als therapie.
 
We vertrekken vanuit een vraag of een thema dat van belang is in het leven van iemand. En we kijken of de natuur daar antwoorden op kan geven. Anderen in de groep kunnen meekijken, luisteren, vertellen wat zij zien of ervaren. Dat kan soms een therapeutisch effect hebben. Maar het doel is in de eerste plaats: ervaren dat je in de natuur antwoorden kan vinden en je meer bewust worden van jezelf. 
 
Kun je enkele voorbeelden geven van deze opdrachten?  
 
Sommige mensen gaan actief op zoek naar stilte. Anderen kunnen er niet mee omgaan. Tijdens een stilte ontstaat ruimte om na te denken en dat kan beangstigend zijn. In de natuur is het niet altijd muisstil, de geluiden zijn gewoon anders. Tijdens de cursus zullen we dankzij stiltemomenten onderzoeken wat die geluiden doen met jou. Wat maakt dat ze anders zijn dan de geluiden uit je dagelijks leven? Ook aan het onbevangen kijken zullen we aandacht besteden. Sommige dingen merk je pas op als je goed kijkt. Waar ik vroeger woonde stond een bosje populieren die in de lente oranje leken. Pas toen ik dichterbij kwam, waren de rode randjes aan de knoppen te zien. Dat de natuur groen is in de lente is dus maar gedeeltelijk waar. Je zintuigen opnieuw leren gebruiken, fris kijken en beelden tot je laten spreken alvorens je er zelf betekenis in legt, kun je dankzij de natuur gemakkelijk aanleren omdat we geen intentie leggen in de uitstraling van een boom. De natuur doet niet moeilijk, ze oordeelt of roddelt niet. Vervolgens kun je nagaan hoe je dat in je omgang met mensen doet.
 
Hoe kwam je ertoe deze vorming te ontwikkelen? Volgde je specifieke opleiding?
 
Het grootste deel van mijn leven ervaar ik al dat in de natuur zijn mij goed doet. Met mijn vader, op scoutskamp, op reis, al werkend in de tuin,… Het helpt mij om beter in contact te komen met mezelf en ook met iets groters. Daar wil ik graag andere mensen in meenemen. Intussen volgde ik ook zelf een aantal cursussen hierover. Maar ik put toch vooral uit mijn eigen ervaring. 
 
Hoe bereid je je voor op een cursus in de buitenlucht?
 
In een lokaal hebben we allerlei hulpmiddelen nodig om bij onze thema’s aan te komen. In de natuur krijgen we die op een presenteerblaadje aangeboden. De natuur is een dankbare omkadering omdat velen ze vanzelf als mooi ervaren, in een wereld waarin schoonheid soms ver te zoeken is. Tegelijk toont ze ook strijd, afbraak en dood. Die dingen maken evengoed deel uit van het leven. 
 
Mijn cursussen zijn meestal vrij gestructureerd. In dit geval ben ik afhankelijk van het medium en de vragen die rijzen. Voor mezelf is het dus ook een goede oefening in loslaten. Als iemand de behoefte voelt om een boom te knuffelen, dan mag dat gerust. Maar je zou verbaasd zijn hoeveel andere manieren er nog zijn om je door een boom te laten coachen. (lacht)
 
Ervaar ik niet hetzelfde als ik drie dagen kampeer in de natuur?
 
Dat hangt er van af. Sta je stil bij wat je ervaart of niet? In de cursus staan we stil, wisselen we uit, proberen we op andere of nieuwe manieren te kijken. Dat is voor de meesten toch een nieuwe ervaring. 
 
 
Interview: Nel Van Vooren & Conny Vercaigne
 

De natuur als coach

ma 27, di 28, wo 29 augustus 2018 (10u-16u)
Provinciedomein De Gavers, Eikenstraat 131, Harelbeke (locatie)
€ 75