'Het beeldatelier', workshop audiovisuele kunst met Koen Moerman

U bent hier

Home > Nieuws > 'Het beeldatelier', workshop audiovisuele kunst met Koen Moerman

“Kunst gaat om een verhaal en een gevoel”

 

Koen Moerman is visueel kunstenaar en actief als videast, fotograaf en audiovisuele installatie-kunstenaar. Na zijn opleidingen kunstfotografie (KASK Gent) en regie (RITCS Brussel) creëerde hij vooral lichtontwerpen en video's voor hedendaagse dansproducties. Naast zijn eigen artistiek parcours bouwde hij ook een loopbaan uit via originele video-opdrachten en workshops. Hij begeleidt binnenkort ‘Het beeldatelier’, een workshop audiovisuele kunst bij Vormingplus.

Wat mogen mensen verwachten van ‘Het beeldatelier’?

Kunst met de grote 'K’ hoeft niet doodserieus, ernstig en elitair te zijn. Integendeel, het durven creëren is net een spel, met zo weinig mogelijk regeltjes of dogma’s. En als die er toch zijn, dan is er niks leuker dan ze te overtreden. Het is uit enthousiasme en een kinderlijke blik dat de grootste kunst ontstaan kan. Met de camera in de hand gaan we dit bewijzen: dat je met je persoonlijke ideeën, hoe zot ook, de mensen raken kan. Want dat is voor mij essentieel in kunst; het is een communicatiemiddel waarbij jij als individu een gevoel wil overbrengen naar de toeschouwer. Dat is het centrale thema waarrond gewerkt wordt.

Hoe pak je de workshop aan?

Beginnen doe ik met een korte inleiding over wat 'videokunst’ is. Let wel, in de workshop werken we niet enkel rond video. Ook geluidskunst en audiovisuele installaties komen aan bod. Die inleiding geeft niet enkel inzicht in wat kunstenaars met dit medium aanvatten, maar ook met wat een open en spontane geest sommige kunstenaars in het leven (durven) staan. Zij vormen een trigger om zelf aan de slag te gaan; het uitwerken van een eerste idee (een draaiboek), de creatie ervan, en daarna het belangrijkste: het uitdiepen en uitpuren tot een krachtig en duidelijk kunstwerk.

Je bent visueel kunstenaar, in de workshop zal ook worden gewerkt met beelden. Moeten mensen technisch onderlegd zijn om mee te doen?

Het accent bij deze workshopreeks ligt op het artistieke, de zoektocht naar de verschillende mogelijkheden om een idee creatief uit te werken. De technische aspecten worden ook behandeld, maar vooral als hulpmiddel om het beoogde kunstwerk te kunnen realiseren. Wie overweg kan met zijn smartphone, zijn klein videocameraatje of een superdigitaal reflextoestel is welkom. Want niet het toestel speelt in deze workshop de hoofdrol, wel de creatieve ideeën van zijn eigenaar.

Wanneer is ‘Het beeldatelier’ voor jou als begeleider geslaagd?

Veelal bezoek ik foto- en videotentoonstellingen en moet ik steeds de vakkennis van de exposanten erkennen, maar wat ik mis is de communicatie met de maker van die werken. Wat ik wil bijbrengen is dat kunst niet enkel gaat om 'gulden snedes’, 'perspectief’ en 'perfecte belichting’, maar bovenal om een verhaal, emotie of gevoel. Als ik die vonk kan  doorgeven bestaat er voor mij niets mooiers.

We leven in een zeer visuele maatschappij: hoe ga je daar als kunstenaar mee om?

Overdaad schaadt. Het bos en de bomen, weet je wel. Gelukkig blijft het koren steeds overeind. Fototentoonstellingen zitten terug in de lift, audiovisuele projecten die een artistieke meerwaarde bieden winnen terug aan belangstelling. Het is dus niet omdat iedereen denkt te kunnen fotograferen en filmen - en alles nog eens via Photoshop of dergelijke 'mooier’ te maken - dat die persoonlijke, intieme, eigenzinnige benadering eigen aan een kunstenaar verdwijnt. Mensen hebben behoefte aan kunst, kunst biedt een directe communicatie tussen ons die een uniek karakter behoudt. Dit is de kerngedachte die ik in deze workshopreeks hoop over te brengen. 

Wat is de kracht van beelden? Wat kunnen ze teweeg brengen? 

De kracht van een beeld ligt in de maker ervan, net als bij literatuur, poëzie, schilderkunst of muziek. Het is dus niet zozeer het medium, wel de impact - de communicatie met de kijker, lezer of luisteraar - die de kracht genereert. 

Interview: Maarten Vanhee
www.koenmoerman.be

 

PRAKTISCH
Dinsdag 13, 20, 27 september  + 4, 11, 18 oktober 2016 (18.00 u
Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk
€ 75
Info en inschrijven