De Meridiaan van de Trisomie is ingehuldigd!

U bent hier

Home > Nieuws > De Meridiaan van de Trisomie is ingehuldigd!
Op donderdag 21 maart steeg de laatste piloot met het syndroom van Down op vanaf de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem om de Meridiaan van de Trisomie af te vliegen, met een gigantisch rood spandoek achter zich. Rood, de kleur van bloed én de kleur van correctie. De meridiaan ligt op 3° 21” 0’ - een verwijzing naar Trisomie en chromosoom 21 - en strekt zich uit over het grondgebied van elf West-Vlaamse gemeenten.
In alle gemeenten langs deze meridiaan kwamen mensen op straat en knipten de burgemeesters van deze gemeenten op het moment van overvliegen een symbolisch rood lint door. Foto's en (pers)artikels vind je op de Facebookpagina van Bloedtest. Op de kaart hieronder vind je alle acties netjes op 1 lijn - euh- meridiaan geprikt:
 
 

Deze actie was een initiatief van 'United Perfection', een beweging die Vormingplus MZW, Konekt vzw, Kunstenaarscollectief Het Pakt, vzw Wit.h en het expertisecentrum sociale innovatie van de Hogeschool Vives samenbrengt. Met deze actie wil ‘United Perfection’ aandacht vragen voor ingrijpende maatschappelijke evoluties die ontstaan door medische technologische innovaties. Een voorbeeld hiervan is de NIP-test, een prenatale screening die zwangere vrouwen kunnen laten uitvoeren, om te bepalen of hun kind Downsyndroom kan hebben. Deze test biedt kansen en mogelijkheden, maar stelt mens en maatschappij ook voor nieuwe moeilijke (ethische) vragen:

  • Wat is het (im)perfecte kind? 
  • Kunnen we kiezen om beperkingen te aanvaarden?
  • In welke maatschappij van de toekomst willen we leven?
     
‘United Perfection’ spreekt zich niet uit voor of tegen de NIP-test. UP wil een genuanceerd maatschappelijk debat stimuleren over de ethische en emotionele dilemma’s waarmee we als mens en samenleving geconfronteerd worden bij het doorvoeren van medische technologische evoluties zoals de NIPT.   
 

Meer info

Kurt Declercq - kurt.declercq@vormingplus.be | 056 260 605 | 0487 47 61 89
'United Perfection' kadert binnen het artistiek project Bloedtest, een initiatief van vzw Wit.h en Museum Dr. Guislain i.s.m. vele producenten. 
Meer info vindt u op bloedtest.org/up  - facebook.com/Bloedtest.org - instagram.com/bloedtest