Landschapslezen: de Westhoek

U bent hier

Home > Landschapslezen: de Westhoek

Kijken, wandelen en filosoferen in West-Vlaamse natuurgebieden

Wanneer

za, 13/07/2019 - 10:00 - 18:00
Voeg toe aan kalender2019-07-13 10:00:002019-07-13 18:00:00GMT+01:00Landschapslezen: de WesthoekIepersesteenweg 56 8600 Diksmuide

Waar

Kasteel van De Blankaart
Iepersesteenweg 56
8600 Diksmuide

Prijzen

Standaardtarief - 25.00
Sociaal tarief - 12.50
Studententarief - 12.50

Code: 198574

Een landschap kun je slechts vatten als je er doorheen beweegt. Zo ontstaan er steeds wisselende standpunten. Een landschap is niet alleen een beeld, maar ook een bewegingsruimte die zijn waarde pas onderweg prijsgeeft. Karaktervolle landschappen doen een beroep op je geheugen, verbeelding en betrokkenheid. Het landschap bevat het verhaal van mens en natuur, van de vroegste tijden tot nu. Het is een anonieme, gemeenschappelijke creatie in de ruimte.


Deze zomer trekken we naar enkele bijzondere natuurgebieden in West-Vlaanderen waar we ons door het landschap laten inspireren. Met hoofd, hart en voeten. Het geheel is opgevat als een workshop, vol onverwachte ontmoetingen. In dialoog en uitwisseling, met de nodige stiltes. Kijken, wandelen en filosoferen gaan immers wonderwel samen. Wandelen is de uitgelezen manier om op verhaal te komen en je opnieuw te laten verwonderen. Begeleider Joris Capenberghs reikt onderweg inzichten aan en leest voor. 


  • 10u-12u30, Diksmuide (wandeling: ca. 6,5 km): 

De Blankaart (ca. 400 ha) is een waterrijk natuurgebied met laaggelegen, drassige weiden en hooilanden. Van oudsher trekken de uitgestrekte plassen grote concentraties watervogels aan. We vertrekken aan het Blankaartkasteel en wandelen door het ‘winterbed van de IJzer’ naar het waterspaarbekken van De Blankaart. 


  • 14u30-18u, De Panne (wandeling: ca. 9,5 km):

Het natuurgebied De Westhoek (345 ha) is de enige plek aan de kust met nagenoeg alle duinvegetaties in één ononderbroken duinlandschap. Omdat het zeewater bij hoog tij het reservaat kan binnendringen, beschikt het over een bijzonder rijke fauna en flora. Aansluitend bezoeken we het Calmeynbos (46 ha) in de duinen van De Panne.

Over de begeleiding:

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog, en is als freelance medewerker verbonden aan Waerbeke. Hij beweegt zich - als wandelaar, publicist, vertaler en curator - op het snijvlak van landschappen, erfgoed, artistieke expressie en natuurbeleving. Hij is o.a. docent bij Amarant, Vormingplus en Davidsfonds Academie.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.