Kazerne Dossin: bezoek en lezing

U bent hier

Home > Kazerne Dossin: bezoek en lezing

i.k.v. Rondom Prison

Wanneer

za, 14/12/2019 - 10:00 - 15:30
Voeg toe aan kalender2019-12-14 10:00:002019-12-14 15:30:00GMT+01:00Kazerne Dossin: bezoek en lezingGoswin de Stassartstraat 153 2800 Mechelen

Waar

Kazerne Dossin
Goswin de Stassartstraat 153
2800 Mechelen

Prijzen

Standaardtarief - 20.00
Studententarief - 10.00
Sociaal tarief - 8.00

Mensen met een vervangingsinkomen

 

Bezoek aan Kazerne Dossin met gids

In de Dossinkazerne in Mechelen richtten de nazi’s in 1942 hun SS Sammellager in. Dit verzamelkamp betekende voor duizenden Joden en zigeuners het vertrekpunt van een deportatie zonder terugkeer. Vandaag is Kazerne Dossin zowel een memoriaal, museum als documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten.

Tijdens de rondleiding in de permanente tentoonstelling kom je alles te weten over de geschiedenis van de Dossinkazerne tijdens de Tweede Wereldoorlog, en haar functie als verzamelkamp voor Joden en Roma. Na een introductiefilm wordt de geschiedenis van de Holocaust geschetst, met aandacht voor de opkomst van het nazisme en het Belgische verhaal van de Holocaust. Je hoort persoonlijke verhalen van gedeporteerden en je kan unieke documenten en foto's bekijken. Vanuit dit verhaal leggen we verbanden met hedendaagse fenomenen van migratie, uitsluiting en discriminatie. 

Lezing 'Een duivelse transitie: hoe gewone mensen dader worden.'

Het bezoek aan de tentoonstelling laten we voorafgaan door de lezing 'Een duivelse transitie: hoe gewone mensen dader worden.'

Daders van massageweld blijken over het algemeen heel gewone mensen te zijn, geen sadisten of psychopaten. 'Een duivelse transitie' reikt factoren aan die verklaren hoe 'gewone' mensen in staat zijn anderen de meest gruwelijke dingen aan te doen. Naast historische voorbeelden en sociaal-psychologische onderzoeken, breng Simon Schepers, stafmedewerker bij Kazerne Dossin, ook verrassend actuele contexten.

Over Rondom Prison

Het bezoek aan de Kazerne Dossin kadert in de reeks 'Rondom Prison'.

Met Rondom Prison stellen we de vraag hoe we als samenleving omgaan met 'misdaad, straf en herstel', nu en in de toekomst. Rond dit beladen (ethische) thema vervallen burgers en media vaak in een zeer gepolariseerd verhaal. Tijdens Rondom Prison dagen we je uit tot genuanceerde reflectie, verdieping en dialoog omtrent deze maatschappelijke uitdaging, en scheppen we kansen om gesloten werelden een stukje te openen. 

Praktische info:

De prijs omvat geleid bezoek + de lezing.
Vervoersonkosten en middaglunch zijn niet inbegrepen.

Partner:

De Rode Antraciet
Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden - Ruiselede
Moderator - Forum voor herstelrecht en bemiddeling
CAW NW-Vlaanderen - Justitieel Welzijnswerk Brugge
Touché vzw
Vives - maatschappelijke veiligheid

Over de begeleiding:

Simon Schepers is stafmedewerker Kazerne Dossin en projectmedewerker Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.