Ignace Glorieux: waarom hebben we het zo druk?

U bent hier

Home > Ignace Glorieux: waarom hebben we het zo druk?

Evenwicht zoeken in tijd, leven en werk

Wanneer

zo, 05/07/2020 - 10:00 - 12:00
Voeg toe aan kalender2020-07-05 10:00:002020-07-05 12:00:00GMT+01:00Ignace Glorieux: waarom hebben we het zo druk?Wandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 10.00
Sociaal tarief - 5.00
Studententarief - 5.00
UiTPAS kansentarief - 2.00

 

"Druk, druk, druk!" Het is een dooddoener, een stoplap of eerder een statussymbool? Ondanks vele vormen van time-management, komen we met zijn allen tijd te kort. Terwijl we (ogenschijnlijk?) toch veel minder werken dan onze grootouders. Zij kenden niet de 38 (of 36?)-uren-week. Zij hadden geen 4 (of meer) weken vakantie... Onze vrije tijd is trouwens al even stresserend als de werktijd, om maar te zwijgen van de vakantieperiode (of de verschillende vakanties), waarbij er ook van alles moet.

Hoe zit dat nu precies met onze tijdsdruk en met onze tijdsindeling? Hebben we het echt zo druk of is dat een mythe? En hoe komt dat dan? En hoe zit het met taakverdeling tussen mannen en vrouwen, vaders en moeders? Hebben de sociale media daar iets mee te maken? En welk effect heeft dat op ons gemeenschapsleven...? Zijn we vreemden voor elkaar geworden? Is er nu minder sociale controle, maar meer eenzaamheid dan vroeger? Wanneer bent je voor het laatst zo maar bij iemand binnen gesprongen, zonder dat op voorhand aan te kondigen? En wat met het verenigingsleven? Hoezeer engageren we ons nog?

Over de begeleiding:

Ignace Glorieux is als hoogleraar sociologie verbonden aan de Faculteit Economische, Sociale en Politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel en aan de onderzoeksgroep TOR. Als docent behandelt hij sociale ongelijkheid, methodologie, sociologische theorie, cultuurpolitiek en tijdssociologie. Zijn voornaamste onderzoeksdomein betreft de studie van tijdsordening en tijdsbesteding. Hij doet onderzoek naar de tijdsbesteding van de Vlamingen en analyseert de tijdsbesteding van de Belgen op basis van gegevens verzameld door het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar