Ignace Glorieux: waarom hebben we het zo druk?

U bent hier

Home > Ignace Glorieux: waarom hebben we het zo druk?

Evenwicht zoeken in tijd, leven en werk

Wanneer

ma, 28/09/2020 - 19:30 - 22:00
Voeg toe aan kalender2020-09-28 19:30:002020-09-28 22:00:00GMT+01:00Ignace Glorieux: waarom hebben we het zo druk?Wandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 10.00
Sociaal tarief - 5.00
Studententarief - 5.00
UiTPAS kansentarief - 2.00

 

"Druk, druk, druk!" Het is een dooddoener of toch eerder een statussymbool? Ondanks vele vormen van time-management, komen we met zijn allen tijd te kort. Terwijl we (ogenschijnlijk?) toch veel minder werken dan onze grootouders. Zij kenden niet de 38 of minder-uren-week. Zij hadden geen 4 (of meer) weken vakantie... Onze vrije tijd is trouwens al even stresserend als de werktijd, om maar te zwijgen van de vakantieperiode (of de verschillende vakanties), waarbij er ook van alles moet.

Hoe zit dat nu precies met onze tijdsdruk en met onze tijdsindeling? Hebben we het echt zo druk of is dat een mythe? En hoe komt dat dan? En hoe zit het met taakverdeling tussen mannen en vrouwen, zijn onze privé en werktijd goed op elkaar afgestemd? En wat zijn de gevolgen daarvan?

Prof. Ignace Glorieux (VUB) licht eerst het ontstaan en de werking van onze kalender toe (met al zijn mankementen) en duidt dan onze 'sociale tijd'. Hoe delen we onze tijd in, en beslissen we daar zelf over? Zijn onze levenssferen wel voldoende op elkaar afgestemd? Hij toont het belang van een tijdsbeleid bij politieke en economische beslissingen.

De resultaten van het onderzoek die onder zijn leiding, door de onderzoeksgroep TOR, zijn gevoerd naar onze dagelijkse tijdsbesteding gedurende de voorbije lockdown komen ook aan bod.

Over de begeleiding:

Ignace Glorieux is als hoogleraar sociologie verbonden aan de Faculteit Economische, Sociale en Politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel en aan de onderzoeksgroep TOR. Als docent behandelt hij sociale ongelijkheid, methodologie, sociologische theorie, cultuurpolitiek en tijdssociologie. Zijn voornaamste onderzoeksdomein betreft de studie van tijdsordening en tijdsbesteding. Hij doet onderzoek naar de tijdsbesteding van de Vlamingen en analyseert de tijdsbesteding van de Belgen op basis van gegevens verzameld door het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar