Hoeveel fake news verdraagt de democratie?

U bent hier

Home > Hoeveel fake news verdraagt de democratie?

Over democratie, demagogie en waarheid spreken

Wanneer

wo, 23/09/2020 - 19:30 - 22:00
Voeg toe aan kalender2020-09-23 19:30:002020-09-23 22:00:00GMT+01:00Hoeveel fake news verdraagt de democratie?Wandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 12.00
Sociaal tarief - 6.00
Studententarief - 6.00

 

"De ideale onderdanen van het totalitaire bewind zijn niet de overtuigde nazi of de overtuigde communist, maar de mensen voor wie het onderscheid tussen feit en fictie (d.w.z. de werkelijkheid van de ervaring) en het onderscheid tussen waar en onwaar (d.w.z. de normen van het denken) niet langer bestaan."

Hannah Arendt, in The Origins of Totalitarianism

Filosofen benadrukken het verband tussen waarheid-spreken en democratie. De democratische rechtsstaat biedt een kader voor de vrije meningsuiting. Het moedig spreken van waarheid is de ziel van de democratie.

Vandaag worden we geconfronteerd met ‘fake news’ en ‘alternatieve feiten’. Deze fenomenen zijn geen loutere curiositeiten of randfenomenen. Het systematisch verdraaien van de waarheid wijst op een bedreiging van de democratie door de demagogie. Welke zijn de grondtrekken van de ‘illiberale’ politiek? Hoe verhoudt het huidige autoritarisme zich tot het totalitarisme? Hoe verhoudt nieuwrechts zich tot extreemrechts? Vanwaar hun succes? Hoe verzet bieden?

Dat dit een heel actueel debat is, konden we ervaren tijdens de corona-pandemie, maar is evenzeer aan de orde bij de komende de presidentsverkiezingen in de VS.

Prof. Rob Devos is emeritus. Hij doceerde Ethiek, Politieke Filosofie en Cultuurfilosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KULeuven. Hij publiceerde over Hegel, Althusser en Foucault. Zijn laatste boek is Waarheid spreken in politiek, onderwijs en vriendschap. Michel Foucault over parrèsia (Uitgeverij Garant).

Over de begeleiding:

Rob Devos is emeritus. Hij doceerde 'Hedendaagse politieke stromingen. Marxisme en socialisme en Cultuurfilosofie' aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Hij publiceerde in wetenschappelijke en culturele tijdschriften over politieke filosofie. Over het denken van Foucault schreef hij 'Macht en Verzet. Het subject in het denken van Michel Foucault' (Pelckmans, 2004), onder meer over het neoliberalisme in 'Biopolitiek en postfordisme' (Garant, 2010). Zijn recente boek is 'Waarheid spreken in politiek, onderwijs en vriendschap. Michel Foucault over parrèsia' (Garant, 2013).

Er zijn nog plaatsen beschikbaar