Filosoferen achter tralies

U bent hier

Home > Filosoferen achter tralies

i.k.v. Rondom Prison

Wanneer

vr, 13/03/2020 - 18:45 - 20:45
Voeg toe aan kalender2020-03-13 18:45:002020-03-13 20:45:00GMT+01:00Filosoferen achter traliesBruggesteenweg 128 8755 Ruiselede

Waar

Penitentiair Landbouwcentrum
Bruggesteenweg 128
8755 Ruiselede

Prijzen

Standaardtarief - 3.00
UiTPAS kansentarief - 1.50
Sociaal tarief - 1.50
Studententarief - 1.50

 

Met filosoferen achter tralies zijn we te gast in het Penitentiair Landbouwcentrum van Ruiselede. Gedetineerden en niet-gedetineerden voeren in groep een filosofisch gesprek, een onderzoek naar centrale menselijke thema’s.

We verkennen per twee de thema’s die leven in de groep. Hieruit destilleren we één filosofische vraag die we samen verder uitdiepen. Niet om per se een antwoord te vinden; het gaat om de ontmoeting, het plezier van het samen denken en het ontwikkelen van de eigen inzichten. De instrumenten die de deelnemers hebben zijn hun eigen denken, de eigen ervaringen en de verwondering voor elkaars inzichten.

Voorkennis is niet vereist, een open geest is voldoende.

Over Rondom Prison

'Filosoferen achter tralies' kadert in de reeks 'Rondom Prison', in samenwerking met Theater Malpertuis, en het Cultuurcentrum Gildhof.

Met Rondom Prison stellen we de vraag hoe we als samenleving omgaan met 'misdaad, straf en herstel', nu en in de toekomst. Rond dit beladen (ethische) thema vervallen burgers en media vaak in een zeer gepolariseerd verhaal. Tijdens Rondom Prison dagen we je uit tot genuanceerde reflectie, verdieping en dialoog omtrent deze maatschappelijke uitdaging, en scheppen we kansen om gesloten werelden een stukje te openen. 

Praktische info:

Na inschrijving vragen we je om je rijksregisternummer aan ons te bezorgen. Dat is nodig om toegang te krijgen tot het PLC.

Partner:

De Rode Antraciet
Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden - Ruiselede
Moderator - Forum voor herstelrecht en bemiddeling
CAW NW-Vlaanderen - Justitieel Welzijnswerk Brugge
Touché vzw
Vives - maatschappelijke veiligheid

Over de begeleiding:

Alex Klijn (°1969) is licentiaat Wijsbegeerte en geaggregeerde voor het secundair onderwijs. (beide aan de Ugent). Daarnaast is hij mindfulnesstrainer (Artevelde Hogeschool) en al sinds 2005 bezig met praktische filosofie – filosoferen met kinderen en het begeleiden van Socratische gesprekken. Professioneel is hij als leerkracht NC-Zedenleer verbonden aan het KA Voskenslaan en als lector filosofie en ethiek aan de hogeschool van Sint Lucas. Als zelfstandige in bijberoep verzorgt hij workshops rond ‘praktische filosofie’ en ‘zelfstandig redeneren’ en geeft hij mindfulnesstrainingen.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar