Film en filosofie: 'Mr. Nobody'

Home > Film en filosofie: 'Mr. Nobody'

Wanneer

wo, 15/11/2017 - 19:00 - 22:00
Voeg toe aan kalender2017-11-15 18:00:002017-11-15 21:00:00UTCFilm en filosofie: 'Mr. Nobody'Wandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardprijs - 12.00
Reductieprijs - 6.00
Student - 6.00

Code: 177350

7 jaar lang schreef regisseur Jaco Van Dormael aan zijn meest ambitieuze film 'Mr Nobody'. Toen de film in 2009 eindelijk in de zalen kwam, waren de kritieken verdeeld: een bijzonder rijke en overweldigende ervaring of verwarrend en pompeus?
"[Van Dormael] heeft het lef gehad om zijn eigen hart te volgen, zijn creativiteit in ons gezicht te laten ontploffen, het zand van zijn eigen dromen en levensvragen in onze ogen te strooien en ons een blik te gunnen op wat cinema ook kan zijn: een geflipte rollercoaster, een verbluffende trip die tijd en ruimte relatief maakt." (enola)

Waar gaat de film over? Een poging: we zijn in het jaar 2092. Nemo Nobody is met zijn 117 jaren de oudste man op aarde en de laatste sterfelijke persoon in een maatschappij waar iedereen ondertussen eeuwig leeft. Nemo blijft zich afvragen of hij hij het juiste leven heeft geleid, van de juiste vrouw heeft gehouden, kortom: of hij de de juiste keuzes heeft gemaakt. De film volgt Nemo tijdens al zijn verschillende levens, of ze nu droom of werkelijkheid zijn...

Welke filosofische thema's zitten vervlochten in het complexe Mr Nobody? En hoe verbindt Van Dormael deze thema's met zijn verhaal? We zoeken het samen uit, bekijken de film en gaan nadien in gesprek met elkaar.

Over de begeleiding:

Jan Timmerman is stafmedewerker bij Vormingplus MZW. Hij is verantwoordelijke voor de thema's 'Filosofie & Zingeving’ en 'Maatschappij & Milieu'. Daarnaast begeleidt hij filosofie-leesgroepen, modereert hij debatten en af en toe begeleidt hij een workshop familieopstellingen. Literatuur is nooit ver weg, lezen is een vorm van puzzelen, terwijl je in de spiegel kijkt. Al lezend verzamel je de stukjes en het resultaat trekt zich, als een horizon, steeds terug. Met meerdaagse staptochten laadt hij zijn batterijen op.

Maarten Vanhee is stafmedewerker bij Vormingplus MZW. Hij studeerde geschiedenis in Leuven. Bij Vormingplus is hij bezig met de thema's 'Kunst & Creatief' en 'Maatschappij & Milieu'. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de communicatie en eindredacteur van het 3-maandelijkse tijdschrift.

Hij raakt door het dolle heen van muziek, film en literatuur, geschiedenis en cultuur, en kalmeert vervolgens in de tuin, met vrijwilligerswerk in een boekhandel en het leren spreken van Italiaans.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.