Dialoogtafel - leidt een bloedtest ons naar een perfecte mens?

U bent hier

Home > Dialoogtafel - leidt een bloedtest ons naar een perfecte mens?

Wanneer

wo, 24/04/2019 - 19:30 - 21:30
Voeg toe aan kalender2019-04-24 19:30:002019-04-24 21:30:00GMT+01:00Dialoogtafel - leidt een bloedtest ons naar een perfecte mens?Wandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Gratis - 0.00

Code: 198433

Dialoogtafel - leidt een bloedtest ons tot een perfecte mens?

De NIP-test, een bloedtest die zwangere vrouwen kunnen laten uitvoeren, vooral om te bepalen wat het risico is op het syndroom van Down, leeft in de media.

Maar wat komt er na de NIPT?


Hoe is het voor mensen om geconfronteerd te worden met een diagnose? Hoe is het om zo’n beslissing te nemen? Hoe doe je dat? Neem je die beslissing alleen of probeer je toch met je partner tot een gezamenlijke beslissing te komen? Wat is de invloed van het maatschappelijke discours op de beslissing? Hoe ga je verder na de keuze? Is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor het leven met afwijkingen? In welke maatschappij willen we leven? In welke mate kunnen we leven met beperkingen?


Wie screening kiest, krijgt zekerheid en comfort: zal mijn kindje gezond zijn? Vaak is het resultaat goed, soms niet. Ouders zullen dan een ondoenlijk vonnis over de zwangerschap moeten vellen: het kind behoeden of behouden voor zijn toekomst. Het verandert echter ook geleidelijk aan de maatschappelijke kijk op wat (niet) ‘hoort’ of (niet) ‘passend’ is. Mensen hanteren hierin nieuwe normen, maken nieuwe keuzes en verleggen op die manier (geruisloos?) ethische grenzen. 


Tijdens deze dialoogtafel gaat het niet over voor of tegen de NIP-test. Wel gaan we met elkaar in een open en begripvolle dialoog over de persoonlijke, ethische en morele dilemma’s waarmee mens en maatschappij geconfronteerd worden bij nieuwe technologische evoluties zoals de NIP-test.


Wat is een dialoogtafel?

Aan een dialoogtafel ga je in groepjes van 8 a 10 deelnemers, in gesprek. Een dialoog is geen debat of discussie, het komt er niet op aan om gelijk te krijgen of om anderen te overtuigen. Je verhaal brengen en luisteren naar wat elk te vertellen heeft, daarover gaat het. Aan tafel zit een dialoogbegeleider die het gesprek op gang brengt en ervoor zorgt dat iedereen aan bod komt en zich op zijn gemak voelt.


Koppels, ouders, artsen, mensen met een beperking, journalisten, familie, wetenschappers, geïnteresseerden, filosofen, kunstenaars, ethici, ... Hoe diverser de groep, hoe rijker de gesprekken.


United Perfection

Deze dialoogtafel is een initiatief van 'United Perfection' in het kader van 'Bloedtest'.


  • ‘United Perfection’ stimuleert een genuanceerd maatschappelijk debat over de ethische, morele en emotionele dilemma’s waarmee we als samenleving geconfronteerd worden bij het doorvoeren van medische technologische evoluties zoals de NIPT. 
  • 'United Perfection' is een initiatief van Vormingplus MZWKonekt vzwHet Paktvzw Wit.h en de Hogeschool Vives, en kadert binnen 'Bloedtest'.
  • 'Bloedtest' is een artistiek project van vzw Wit.h en Museum Dr. Guislain, en resulteert in de tentoonstelling 'Walking Opera' in Museum Dr. Guislain tijdens de zomer van 2019. 


Volg ons via bloedtest.org/up - facebook.com/Bloedtest.org/ - instagram.com/bloedtest


kernpartnrs Bloedtest.png

Praktische info:

Opgelet: de exacte locatie in Kortrijk kan nog veranderen. Schrijf je je in, dan krijg je nog bevestiging van de locatie.

Partner:

WIT.H
Het Pakt
Vives - Expertisecentrum Sociale Innovatie
KONEKT VZW
Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen

Over de begeleiding:

Jan Timmerman is stafmedewerker bij Vormingplus MZW. Hij is verantwoordelijke voor de thema's 'Filosofie & Zingeving’ en 'Maatschappij & Milieu'. Daarnaast begeleidt hij filosofie-leesgroepen, modereert hij debatten en af en toe begeleidt hij een workshop familieopstellingen. Literatuur is nooit ver weg, lezen is een vorm van puzzelen, terwijl je in de spiegel kijkt. Al lezend verzamel je de stukjes en het resultaat trekt zich, als een horizon, steeds terug. Met meerdaagse staptochten laadt hij zijn batterijen op.

Trefwoorden: Bloedtest
Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.