Denken voorbij de mens: Robert Macfarlane

U bent hier

Home > Denken voorbij de mens: Robert Macfarlane

Reizen in de diepe tijd

Wanneer

wo, 11/12/2019 - 19:30 - 22:00
Voeg toe aan kalender2019-12-11 19:30:002019-12-11 22:00:00GMT+01:00Denken voorbij de mens: Robert MacfarlaneWandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 10.00
Sociaal tarief - 5.00
Studententarief - 5.00

 

Robert Macfarlane – Reizen in de diepe tijd

In 'Benedenwereld' (uitg. Athenaeum - Polak & Van Gennep, 2019) duikt literatuurwetenschapper, schrijver en verwoed wandelaar Robert Macfarlane diep onder het aard-oppervlak. Hij neemt je mee naar de duistere wereld onder je voeten, waar leven en dood, tijd en ruimte met elkaar versmelten. Je verzeilt in de duizelingwekkend uitgestrekte wereld van mythen en geologische aardlagen en maakt een reis van het ontstaan van het heelal over het ‘antropoceen’ – het huidige tijdperk waarin de mens domineert – naar het lot van radioactief kernafval dat nog minstens 100.000 jaar diep onder de grond moet worden opgeslagen. Zoals in zijn eerder werk onderzoekt Macfarlane ook nu weer de wisselwerking tussen het (onzichtbare) landschap en het menselijke hart. 


In hoeverre zijn wij bereid te ‘denken voorbij de mens’?

Je kunt er niet meer omheen: de mens staat niet langer in het midden, het aloude, vertrouwde antropocentrisme heeft afgedaan… We mogen onszelf dan wel naar de uitgang wijzen, we glippen altijd weer langs de achterdeur binnen. Hoe verhouden we ons tot de talloze ecologische, technologische en culturele vraagstukken die vandaag op ons afkomen? Dreigt de Apocalyps? Of kan Moeder Aarde - of wie of wat dan ook - het tij alsnog keren? En welke rol spelen wij, mensen, hierbij?


In deze nieuwe reeks nodigt cultuurhistoricus en antropoloog Joris Capenberghs je uit je blik te verruimen en anders te denken over de aanwezigheid en de toekomst van de mens op aarde. Indien mogelijk, vertrekt hij van recente publicaties die deze thematiek vanuit een heel eigen invalshoek behandelen. 

De avonden zijn opgevat als inleidingen in het gedachtegoed van de verschillende auteurs. Wie de besproken publicaties vooraf heeft gelezen, heeft zeker baat bij deze lezingen. En alle anderen vinden hopelijk ook de weg naar de bibliotheek of de boekhandel.

Over de begeleiding:

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog, en is als freelance medewerker verbonden aan Waerbeke. Hij beweegt zich - als wandelaar, publicist, vertaler en curator - op het snijvlak van landschappen, erfgoed, artistieke expressie en natuurbeleving. Hij is o.a. docent bij Amarant, Vormingplus en Davidsfonds Academie.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.