De Schemerzone - Imperfectie: hip, maar wat met imperfecte mensen?

U bent hier

Home > De Schemerzone - Imperfectie: hip, maar wat met imperfecte mensen?

Gesprekken over de actualiteit

Wanneer

ma, 25/03/2019 - 17:00 - 18:30
Voeg toe aan kalender2019-03-25 17:00:002019-03-25 18:30:00GMT+01:00De Schemerzone - Imperfectie: hip, maar wat met imperfecte mensen?Leiestraat 30 8500 Kortrijk

Waar

Bibliotheek Kortrijk
Leiestraat 30
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 0.00

Code: 198335

Perfectie is saai, leve de imperfectie. Er is een trend gaande (in design, mode, personages op tv) die het imperfecte cultiveert. Imperfectie is immers geloofwaardig, menselijker ("niemand is perfect") en... het verkoopt goed. Het is een tegenbeweging, tegen de dwang naar perfectie die nog steeds dominant is, vooral in het Westen.


Dat streven naar perfectie is ook merkbaar in de medische wereld, en dat is doorgaans een goede zaak: als je op de operatietafel ligt, wil je niet dat de chirurg zijn/haar werk maar half doet. Hoe meer we dood en lijden kunnen bestrijden, hoe beter. Maar in hoeverre is er in dat verhaal plaats voor imperfectie? Mankeert er niet aan iedereen ergens iets? Is er niet bij iedereen ergens 'een hoek' af?

Maar hoe verbind je dat met medische evoluties die fouten zoveel mogelijk willen uitschakelen? Neem nu een kind met Down. Als je op voorhand weet dat je kind een mentale beperking zal hebben: is er dan nog ruimte om te kiezen als ouders? Of is de sociale druk om te kiezen voor perfectie dan te groot?


Waar het krijgen van een gezond kind vroeger een kwestie was van het lot, wordt het nu een kwestie van verantwoordelijkheid. Dit plaatst zowel (toekomstige) ouders als hulpverleners voor grote uitdagingen.  Het verandert echter ook geleidelijk aan de maatschappelijke kijk op wat (niet) ‘hoort’ of (niet) ‘passend’ is. Kan de bedoeling van een prenatale test naar afwijkingen anders zijn dan die afwijkingen te lijf willen gaan? Of is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor het leven met de afwijkingen?


In 'De Schemerzone' gaan we maandelijks met elkaar in gesprek over een actueel thema. Dat thema leggen we 2 weken op voorhand vast. Een academische of ideologische discussie is niet de bedoeling, wel een uitwisseling van ervaringen en visies, standpunten en invalshoeken, met een afwisselende methodiek.


Deze Schemerzone is een initiatief van 'United Perfection' in het kader van 'Bloedtest'.

  • ‘United Perfection’ stimuleert een genuanceerd maatschappelijk debat over de ethische, morele en emotionele dilemma’s waarmee we als samenleving geconfronteerd worden bij het doorvoeren van medische technologische evoluties zoals de NIPT. 
  • 'United Perfection' is een initiatief van Vormingplus MZWKonekt vzwHet Paktvzw Wit.h en de Hogeschool Vives, en kadert binnen 'Bloedtest'.
  • 'Bloedtest' is een artistiek project van vzw Wit.h en Museum Dr. Guislain, en resulteert in de tentoonstelling 'Walking Opera' in Museum Dr. Guislain tijdens de zomer van 2019. 


Volg ons via bloedtest.org/up - facebook.com/Bloedtest.org/ - instagram.com/bloedtest

Partner:

CVO Miras Campus Kortrijk

Over de begeleiding:

Jan Timmerman is stafmedewerker bij Vormingplus MZW. Hij is verantwoordelijke voor de thema's 'Filosofie & Zingeving’ en 'Maatschappij & Milieu'. Daarnaast begeleidt hij filosofie-leesgroepen, modereert hij debatten en af en toe begeleidt hij een workshop familieopstellingen. Literatuur is nooit ver weg, lezen is een vorm van puzzelen, terwijl je in de spiegel kijkt. Al lezend verzamel je de stukjes en het resultaat trekt zich, als een horizon, steeds terug. Met meerdaagse staptochten laadt hij zijn batterijen op.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.