De Schemerzone - angst: beschermend of verontrustend?

U bent hier

Home > De Schemerzone - angst: beschermend of verontrustend?

gesprekken over de actualiteit

Wanneer

ma, 25/06/2018 - 17:00 - 18:30
Voeg toe aan kalender2018-06-25 15:00:002018-06-25 16:30:00UTCDe Schemerzone - angst: beschermend of verontrustend?Wandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 0.00

Code: 187745

Terroristische aanslagen, nucleaire dreiging, hoogoplopende politieke spanningen: angst beheerst vandaag de wereld, maar ook ons leven. Het is een instinctieve emotie die een groot deel van ons handelen bepaalt.


Angst, een emotie zo oud als de mensheid zelf, is in de 21ste eeuw in een stroomversnelling terecht gekomen. "Als je niet angstig bent, word je bijna als abnormaal beschouwd", zegt psychiater en filosoof Damiaan Denys (De Volkskrant). Volgens hem zijn we zover dat we angst voelen voor de angst zelf. Of anders gezegd: we leven in een angstcultuur.


Zijn we echt bang, of worden we bang gemaakt? Wordt angst gestimuleerd door diverse 'machthebbers' zoals de wetenschappelijke wereld, de politieke klasse, de economische bazen en de media? 


En wat is het verschil tussen angst' en 'vrees'? "Angst gaat niet om de realiteit, maar om fictie", aldus nog Denys.


In 'De schemerzone' gaan we maandelijks met elkaar in gesprek over de actualiteit. Ben je nieuwsgierig en wil je het bos weer door de bomen zien? Kom dan naar het Vormingplus-café. Eén maal per maand wordt het café omgetoverd tot 'De schemerzone'. Daar kan je jouw ervaring met deze verhalen delen en toetsen. Een academische of ideologische discussie is niet de bedoeling, wel een uitwisseling van ervaringen en visies, standpunten en invalshoeken.

 

Over de begeleiding:

Maarten Vanhee is stafmedewerker bij Vormingplus MZW. Hij studeerde geschiedenis in Leuven. Bij Vormingplus is hij bezig met de thema's 'Kunst & Cultuur' en 'Maatschappij & Milieu'. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de communicatie en eindredacteur van het 3-maandelijkse tijdschrift.

Hij raakt door het dolle heen van muziek, film en literatuur, geschiedenis en cultuur, en kalmeert vervolgens in de tuin, met vrijwilligerswerk in een boekhandel en het leren spreken van Italiaans.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit.