Dag van verzet tegen armoede

U bent hier

Home > Projecten > Dag van verzet tegen armoede

De strijd tegen armoede en maatschappelijke uitsluiting blijft er een die telkens opnieuw onder de aandacht moet worden gebracht. Omdat het stijgend aantal jobs in België verkeerdelijk de indruk kan wekken dat daarmee het aantal armen daalt. Niets is echter minder waar: werklozen belanden steeds vaker in de armoede en zelfs voor wie een job uitoefent loert de armoede vaak om de hoek.

Deze blijvende aandacht voor mensen in armoede kent een jaarlijks hoogtepunt op 17 oktober, wanneer in steden en gemeenten overal ter wereld het verzet tegen armoede in de verf wordt gezet. Dit jaar kiest het Netwerk tegen Armoede voor geestelijke gezondheid als centraal thema dat hoe dan ook vaak onderschat wordt, en zeker bij mensen in armoede. In 2017 was Vormingplus MZW betrokken bij de organisatie van 17 oktober in Roeselare, Menen en Kortrijk.
 

Roeselare

Op onze blog De Toekomstmakers lees je een interview met Sarah Lal, projectmedewerker toegankelijke gezondheidszorg bij stad Roeselare, en verantwoordelijk voor de organisatie van de Roeselaarse acties rond 17 oktober.
De volledige kalender met alle activiteiten vind je op roeselare.be en hier. Lees ook onze andere blog posts op detoekomstmakers.be.
 

Menen

Een breed netwerk van partners en organisaties stond in voor de activiteiten in Menen. Er ontspinde zich een traject met poëzie en woordkunst, met mensen die aan den lijve ondervinden wat het betekent om in armoede te leven. Hoe kan je poëzie en woord gebruiken om hierover te getuigen, om de eigen ervaring met de samenleving te delen? Dichteres Tine Moniek stond in voor de begeleiding van het traject. De gedichten werden voorgelezen op 17 oktober bij De Figuranten, gevolgd door de theatervoorstelling 'Jordy' (een reconstructie van het laatste levensjaar van Jordy, een jongen van achttien die dood werd teruggevonden in Gent). Fotoverslag: klik hier.

Deze actie in Menen kwam tot stand dankzij het volgende partnerschap: Welzijnsschakel Grenslicht, CC De Steiger, LDC Allegro - OCMW Menen, Kind en Preventie - Inloopteam Het Hoekhuis, CAW Z-W-Vlaanderen, De Figuranten, Jeugddienst Menen, Uit de Marge vzw, Stad Menen, Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en Vormingplus MZW.

 

Kortrijk

Al wandelend met verhalen door een onbekend Kortrijk krijgen mensen en plaatsen een gezicht. 11 227 mensen in Kortrijk leven in armoede. Aan de hand van de digitale wandeling 'Achter elke gevel een verhaal' stelt A'kzie, vereniging waar armen het woord nemen, enkele van hen aan je voor. Het zijn verhalen die vertellen wat zich achter de gevels verschuilt. 

Periode: 
oktober, 2017