Werelddag van verzet tegen armoede

U bent hier

Home > Projecten > Werelddag van verzet tegen armoede

De strijd tegen armoede en maatschappelijke uitsluiting blijft er een die telkens opnieuw onder de aandacht moet worden gebracht. Omdat het stijgend aantal jobs in België verkeerdelijk de indruk kan wekken dat daarmee het aantal armen daalt. Niets is echter minder waar: werklozen belanden steeds vaker in de armoede en zelfs voor wie een job uitoefent loert de armoede vaak om de hoek.

Deze blijvende aandacht voor mensen in armoede kent een jaarlijks hoogtepunt op 17 oktober, wanneer in steden en gemeenten overal ter wereld het verzet tegen armoede in de verf wordt gezet. In 2017 was Vormingplus MZW betrokken bij de organisatie van 17 oktober in Roeselare, Menen en Kortrijk. In 2018 was Vormingplus MZW betrokken bij acties in Tielt en Menen. In 2019 was Vormingplus MZW betrokken bij acties in Tielt en Menen.

Roeselare - 2017

Op onze blog De Toekomstmakers lees je een interview met Sarah Lal, projectmedewerker toegankelijke gezondheidszorg bij stad Roeselare, en verantwoordelijk voor de organisatie van de Roeselaarse acties rond 17 oktober.

De volledige kalender met alle activiteiten vind je op roeselare.be en hier. Lees ook onze andere blog posts op detoekomstmakers.be.

Kortrijk - 2017

Al wandelend met verhalen door een onbekend Kortrijk krijgen mensen en plaatsen een gezicht. 11 227 mensen in Kortrijk leven in armoede. Aan de hand van de digitale wandeling 'Achter elke gevel een verhaal' stelt A'kzie, vereniging waar armen het woord nemen, enkele van hen aan je voor. Het zijn verhalen die vertellen wat zich achter de gevels verschuilt. 

Menen - 2017 

Een breed netwerk van partners en organisaties stond in voor de activiteiten in Menen. Er ontspon zich een traject met poëzie en woordkunst, met mensen die aan den lijve ondervinden wat het betekent om in armoede te leven. Hoe kan je poëzie en woord gebruiken om hierover te getuigen, om de eigen ervaring met de samenleving te delen?

Dichteres Tine Moniek stond in voor de begeleiding van het traject. 

De gedichten werden voorgelezen op 17 oktober bij De Figuranten, gevolgd door de theatervoorstelling 'Jordy' (een reconstructie van het laatste levensjaar van Jordy, een jongen van achttien die dood werd teruggevonden in Gent).

Fotoverslag: klik hier.

Deze actie in Menen kwam tot stand dankzij het volgende partnerschap: Welzijnsschakel Grenslicht, CC De Steiger, LDC Allegro - OCMW Menen, Kind en Preventie - Inloopteam Het Hoekhuis, CAW Z-W-Vlaanderen, De Figuranten, Jeugddienst Menen, Uit de Marge vzw, Stad Menen, Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en Vormingplus MZW.

Menen - 2018

Een poëzieperformance over leven in armoede, expo Zeefdrukken tegen Armoede, muzikaal optreden Allegretto, een warme kom soep: ook in 2018 maakte Menen zich op voor de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober. 

POËZIE OVER LEVEN IN ARMOEDE - In een traject met poëzie en woordkunst werkt een dichterscollectief aan teksten vanuit hun ervaringen met armoede. Op de Werelddag van verzet tegen Armoede fluisteren Leerlingen van de Academie voor Beeld, Muziek & Woord de gedichten in de oren van de Menenaars, en presenteert het dichterscollectief 'Soep zonder zout' ‘s avonds de gedichten tijdens een performance.

OPTREDEN ALLEGRETTO - Allegretto is de muziekband van het lokaal dienstencentrum Allegro onder leiding van Jacques Lecluyze. Iedereen die een instrument kan bespelen is welkom!

EXPO ZEEFDRUKKEN TEGEN ARMOEDE - Tijdens een aantal zeefdrukateliers zetten deelnemers hun ervaringen met armoede om in schitterende zeefdrukwerkjes. Tijdens de Werelddag van verzet tegen armoede worden de resultaten gepresenteerd tijdens een expo. 

Deze actie kwam tot stand dankzij een ijzersterk samenwerkingsverband: Welzijnsschakels Grenslicht, Cultuurcentrum De Steiger Menen, LDC Allegro - OCMW Menen, Academie voor Beeld, Muziek en Woord Stad Menen, Inloopteam het hoekhuis, CAW Zuid-West-Vlaanderen, De Figuranten, Psychiatrisch Centrum Menen, Uit de Marge vzw - Avondwerking 'T KOT, Bibliotheek Menen, Stad Menen en Vormingplus MZW

Menen 2019

In kader van de Werelddag van verzet tegen Armoede zag er in Menen een inclusief koor, bestaande uit met mensen met en zonder armoede-ervaring, het licht.

Het koor maakte een strijdlied 'Lied tegen Armoede', over wat het betekent om in armoede te leven. Het lied verspreidden ze onder scholen, verenigingen, buren en vriendengroepen,... met de vraag het lied op 17 oktober overdag op verschillende plaatsen in Menen te zingen.

Op 17 oktober 's avonds kwam het koor samen bij De Figuranten, waar het lied, samen met heel wat andere strijdliederen, werd gezongen voor een groot en enthousiast publiek!

De Werelddag van verzet tegen armoede in Menen kwam tot stand door een samenwerking tussen Welzijnsschakel Grenslicht, Bibliotheek Menen, De Figuranten, Avondwerking 'T KOT, @Psychiatrisch Centrum Menen, Academie voor Muziek en Woord - Stad Menen, Vormingplus MZW, Stad Menen, OCMW Menen, LDC Allegro en Woonzorgcentrum Andante Menen, CAW Zuid-West-Vlaanderen.

  • Artikel in de KW over Ko'oR
  • Klik hier voor het koor in actie!
  • Het Lied tegen Armoede

Tekst: Tine Moniek

Muziek: Jacques Lecluyze

Vandaag zingen wij voor zout in de soep.

We zingen voor betere dagen.

Met naast ons wie vaak in stilte roept,

niet eens om eten durft vragen.

We kunnen het niet langer verzwijgen:

Zoveel te koop, zo weinig te krijgen.

Wie altijd moet tellen telt niet meer mee,

Wie altijd moet missen mist te veel.

Vandaag zingen wij voor iet op elk brood,

We zingen voor fruit alle dagen,

Voor meer zorg voor zorgen aan ons hoofd,

Dat elk ooit een feestneus mag dragen.

We kunnen het…

Laat ons die ene stem zijn voor velen,

Zing met ons mee: zwel aan tot een samen.

Laat toch weten: “het kan ons wél schelen”.

Teveel lakens aan onze ramen!

We kunnen het…

..

Periode: 
oktober, 2021