We vertellen de verhalen uit de Barakken

Home > We vertellen de verhalen uit de Barakken

In het kader van BarakFutur

Wanneer

za, 28/10/2017 - 14:00 - 18:00
Voeg toe aan kalender2017-10-28 12:00:002017-10-28 16:00:00UTCWe vertellen de verhalen uit de BarakkenRijselstraat 135 8930 Menen

Waar

El Greco
Rijselstraat 135
8930 Menen

Prijzen

Standaardtarief - 0.00

Code: 177433

Met het verhaalproject Als de brug oren en ogen had - verhalen uit de Barakken sprokkelden we met BarakFutur vanuit het voormalige restaurant El Greco naar verhalen en beelden uit de Barakken.

 • We gingen we op zoek naar die unieke, persoonlijke, grote en kleine verhalen, oude en jonge verhalen, van anciens en nieuwkomers, verhalen van horen zeggen, ...die uiteindelijk door woordkunstenares Tine Moniek uit de vergetelheid werden gehaald en verwerkt tot mooie fijne vertels over de Barakken en de Barakkenaars. 
 • De vertels werden uiteindelijk bezorgd aan enthousiaste fotografen die via de workshop 'Vertel een verhaal met foto's' de uitdaging aangingen om door de lens van hun fototoestel de verhalen te verbeelden met hun foto’s. Spannend! 
 • Kunstfotograaf Karel Waignein maakte vanuit zijn artistiek concept ‘Colored Emotions’ mooie portretten van Barakkenaars, waarbij Tine Moniek prachtige gedichten schreef.

Iedereen is welkom op zaterdag 28 oktober van 14u tot 18u in El Greco voor een fijn programma:

 • de verhalen uit de Barakken worden verteld
 • de foto’s bij de verhalen worden getoond
 • de Colored Emotions portretten van Barakkenaars en de gedichten worden gepresenteerd
 • er gaan lekkere zoeternijen zijn gemaakt door Barakkenaars 
 • de jongeren van avondwerking ’t Kot (UitdeMarge) voorzien de bezoekers van een volle maag
 • stop-motion film leerlingen (Cultuur & Media) Grenslandscholen Menen-Wervik met hun visie op de toekomst van de Leiebrug.
 • drankjes en zelfgemaakte Picon wachten ons op door Boegie Woegie
 • we laten ons verrassen door een streepje (of twee) muziek recht uit het hart van de Barakken!
 • om 14u start de Grenswandeling, die je een unieke kijk geeft op de geschiedenis van de Barakken en Halluin (schrijf je in)

Met BarakFutur zetten we het bijzondere en unieke van De Barakken en de Barakkenaren dik in de inkt!
We organiseren dit vertelmoment trouwens samen met De Barakkenaars, samen met de fijne mensen van Boegie Woegie - Er beweegt iets in Menen, samen met de enthousiaste jongeren van UitdeMarge en TKot, en samen met ...jullie allen die verhalen vertelden! 

Dit vertelmoment zal tevens de start worden van een nieuw verhaalproject...want er zijn nog vele verhalen te vertellen over de Barakken, voor en achter de gevels!
#kommaaraf!

MET DANK

 • BarakFutur is een initiatief van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en Vormingplus MZW, in samenwerking met de bewonersgroep De Barakkenaars, de Stads(diensten) Menen, en diverse andere partners die actief zijn binnen de stad Menen.
 • BarakFutur komt mede tot stand dankzij de financiële ondersteuning van het stadsbestuur Menen en Provinciebestuur West-Vlaanderen (afdeling Cultuur). Dank daarvoor!

Praktische info:

Doorlopend open van 14u tot 18u. De wandeling start om 14u!

Partner:

Samenlevingsopbouw Barakken Menen
Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen

Over de begeleiding:

Tine Moniek dendert door het leven op pantoffels, zilveren laarsjes, zweetvoeten, de loopband, de straten van haar stad Menen, rupsbanden, hoge poten en haar dromen.

Kurt Declercq is projectmedewerker bij Vormingplus MZW. Hij studeerde maatschappelijk werk aan 'den' Ipsoc in Kortrijk en bouwde de voorbije jaren zijn multifunctionele werkervaring op binnen de sector voor personen met een beperking: eerst bij groep Ubuntu, en later als projectmedewerker binnen het Vlaamse Steunpunt Expertisenetwerken. Kurt neemt bij Vormingplus diverse projecten onder zijn hoede. 'Tot ergens onderweg’ luidt zijn motto, steeds curieus en op zoek naar verhalen en passies van mensen en evoluties in de samenleving. Muziek, theater,... en het zich sociaal engageren zijn belangrijke codewoorden.

Freelance fotograaf en grafisch vormgever Karel Waignein werkt voor het bedrijfsleven, en is daarnaast als autonoom beeldend kunstenaar actief. Zo geeft hij vorm aan het menselijk verhaal waarvoor hij vaak lichte kleurtoetsen hanteert en opmerkelijke beeldcomposities opbouwt. Het verhalend karakter van zijn fotografisch oeuvre spreekt tot ieders verbeelding. Tegelijkertijd schenkt de afstandelijkheid van het medium hem de mogelijkheid om het ornaat van de wereld op zijn eigenste manier te ondervragen. Een kritische noot - vaak gespeend van humor - is Waignein niet vreemd. Zijn scherpte stelt hem in staat om op een oorspronkelijke manier en fel doordacht zijn klanten en organisaties van sterke visuele concepten te bedienen. http://www.karelwaignein.be/nl/kunstfotografie

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info