Vrijspraak: Geestelijke gezondheid vandaag. Waar zijn we aan toe?

U bent hier

Home > Vrijspraak: Geestelijke gezondheid vandaag. Waar zijn we aan toe?

Wanneer

wo, 15/05/2019 - 19:30 - 21:30
Voeg toe aan kalender2019-05-15 19:30:002019-05-15 21:30:00GMT+01:00Vrijspraak: Geestelijke gezondheid vandaag. Waar zijn we aan toe?Wandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 8.00
Sociaal tarief - 4.00
Studententarief - 4.00

Code: 198328

Gaan onze geestelijke gezondheid en ons psychisch welbevinden erop achteruit?

 

Vaak voorkomende verklaringen wijzen erop dat zekerheden, verbonden met werk en relaties, verdwijnen, of dat mensen niet meer komen tot een authentiek bestaan en tot verbinding met anderen. De mediaberichtgeving over het aantal psychische problemen en de stijgende nood aan professionele hulpverlening lijken dat te ondersteunen. Het debat over de geestelijke gezondheid in onze hedendaagse samenleving slingert doorgaans tussen dergelijke sociaalkritische beschouwingen en psychiatrisch-epidemiologische feiten. 

De maatschappijkritische visie (zoals van Paul Verhaeghe en Dirk De Wachter) krijgt veel aandacht in het publieke debat, terwijl in de praktijk van de gezondheidszorg de psychiatrische aanpak heerst. Hoe staan deze twee visies tegenover elkaar? En is er een derde weg mogelijk? Wat houdt deze alternatieve benadering van de geestelijke gezondheid in en wat vertelt zij ons over de organisatie van de geestelijke gezondheidszorg? 

Deze avond kadert in het festival 'Caring = sharing', een organisatie van Schouwburg Kortrijk en partners, van 20 tot 25 mei 2019. Lees hier het volledige programma van het festival.

Partner:

VC Mozaïek
Schouwburg Kortrijk

Over de begeleiding:

Prof. Piet Bracke (UGent) is gezondheidssocioloog. Hij is directeur van de onderzoeksgroep Hedera - Health & Demographic Research @Ghent University. Hij publiceert onder meer over gender, mentale gezondheid, psychisch welbevinden, zorggebruik en de organisatie van de geestelijk gezondheidszorg.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.