Villa Empain: een art-deco-parel langs een laan vol luxe

U bent hier

Home > Villa Empain: een art-deco-parel langs een laan vol luxe

Wanneer

za, 26/09/2020 - 09:45 - 15:45
Voeg toe aan kalender2020-09-26 09:45:002020-09-26 15:45:00GMT+01:00Villa Empain: een art-deco-parel langs een laan vol luxeAbdij ter Kameren 1050 Elsene

Waar

Tuin van de Abdij Ter Kameren
Abdij ter Kameren
1050 Elsene

Prijzen

Standaardtarief - 35.00

 

Het Solbosch was een deel van het Zoniënwoud. In 1906 zou de NV Compagnie de l’Exposition de Bruxelles, die de wereldtentoonstelling van 1910 beoogde, het landelijke karakter veranderen. De stad wou er een nieuwe, prestigieuze wijk, met een laan als ruggengraat. De komst van de ULB was de start voor de verkaveling. De Franklin Rooseveltlaan, 40 m breed en 2,65 km lang, werd de meest prestigieuze residentiële stek van Brussel. Het kruim van de Belgische architecten had er zijn artistieke speeltuin. We vinden er modernistische parels van Andrien Blomme, Josse Franssen, Stanislas Jasinski, Michel Polak en Henry Van de Velde.

De Villa Empain is een schitterend staaltje. De Empains, ingenieurs, ondernemers en bankiers, behoorden tot de allerrijkste Belgen in de 20ste eeuw, betrokken bij de aanleg van de metro van Parijs en de wijk Heliopolis in Caïro. Toen Louis Empain het fortuin van zijn vader erfde liet hij het beheer van zijn deel van de ondernemingen hoofdzakelijk over aan professionelen. Met een vermogen van meer dan een miljard euro in huidige waarde, wou hij op zijn 23ste een optrekje dat bij zijn stand paste. Daarvoor nam hij architect Michel Polak onder de arm.

Later vond de kunstopleiding La Cambre er onderdak. Henry Van de Velde en zijn opvolger Herman Teirlinck richtten er een museum voor decoratieve kunsten in. Na opeising tijdens WO II betrok de Sovjet-Unie het gebouw als ambassade. Dat was niet naar de zin van Empain, die zich juridisch opnieuw tot eigenaar wurmde. Vanaf de jaren zeventig ging de villa over in diverse privéhanden. Sinds 2007 huist de stichting Boghossian er en wordt er gewerkt aan het herstel van gebouw en interieur. Deze art-decotempel bevat een badkamer in blauw mozaïek, een klein bureel en een ingenieuze verlichting. Het bouwplan is strak, in contrast met de luxueuze materialen: vele bonte marmersoorten zoals onyx, houtsoorten als palissander en mahonie en sierlijk smeedwerk.

‘s Ochtends verkennen we de Franklin Rooseveltlaan en zijn parels op straat. In de namiddag betreden we de tempel van Empain. We laten ons begeleiden door de deskundige gids van vzw Korei.

Praktische info:

Afspraak aan het uiterste punt van de abdij van Ter Kameren, waar de Rooseveltlaan samenkomt met de Emile Duraylaan en de Terkamerenlaan.
Meer specifiek op het voetpad ter hoogte van het park (dus niet IN het park) van de ter Kamerenabdij.

Inschrijven bij

Cultuurcentrum Gildhof
Tel:
051/428220

Partner:

Cultuurcentrum Gildhof

Over de begeleiding:

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info