Van Bohemien tot Sjamaan: De rol van de kunstenaar in de samenleving

Home > Van Bohemien tot Sjamaan: De rol van de kunstenaar in de samenleving

Wanneer

do, 21/12/2017 - 19:30 - 21:30
Voeg toe aan kalender2017-12-21 18:30:002017-12-21 20:30:00UTCVan Bohemien tot Sjamaan: De rol van de kunstenaar in de samenlevingSt-Michielsstraat 9 8700 Tielt

Waar

Cultuurcentrum Gildhof
St-Michielsstraat 9
8700 Tielt

Prijzen

Standaardprijs - 20.00

Code: 177397

Kunstenaars: die boeiende, dwarse, eigenzinnige en kritische verschijningen. Vaak staan ze aan de oorsprong van grote veranderingen, meestal wringen ze wat met hun tijd, maar ze zijn zo bepalend voor de richting die ons denken en onze samenleving zal uitgaan. Dikwijls ook vooruit op hun tijdsgeest … In deze lezing staan we stil bij het fenomeen ‘kunstenaar’ en hoe het zich verhoudt tot anderen in een samenleving. We onderzoeken hoe de verstandhouding tussen maatschappij en kunstenaar gedurende de kunstgeschiedenis evolueerde. We zien voorbeelden van grote kunstenaars in de kunstgeschiedenis wiens werk beschouwd werd als een ontaarding van de morele waarden en een uiting van decadent individualisme. We stellen vast hoe sommigen toch hun eigen weg vervolgden met een persoonlijke en kritische kijk op de wereld. Hoezeer ze intussen ook opereren met dezelfde media als de onze en in dezelfde hedendaagse ratrace: de integere kunstenaars van vandaag willen nog altijd confronteren en inspelen op het geweten van de mensen. Dwarsliggers doen immers treinen rijden. 
Volgende figuren passeren de revue: Pieter Bruegel, Francis Goya, Gustave Courbet, Felicien Rops, James Ensor, Piet Mondriaan, Marcel Duchamp, George Grosz, Kathe Kollwitz, Frida Kahlo, Felix Nussbaum, Enrico Bay, Gilbert & George, Josef Beuys, Ai Weiwei, Francis Alys, Hans Op de Beeck, Grayson Perry, Andres Serrano, en vele anderen.

Praktische info:

Inschrijven: ccgildhof@tielt.be | 051 - 428 220

Partner:

Cultuurcentrum Gildhof

Over de begeleiding:

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info