Van anachronisme naar ontvoogding

U bent hier

Home > Van anachronisme naar ontvoogding

Het Africa Museum in Tervuren

Wanneer

za, 19/10/2019 - 14:15 - 16:30
Voeg toe aan kalender2019-10-19 14:15:002019-10-19 16:30:00GMT+01:00Van anachronisme naar ontvoogding13 Leuvensesteenweg 3080 Tervuren

Waar

Africa Museum
13 Leuvensesteenweg
3080 Tervuren

Prijzen

Standaardtarief - 20.00

 

In 1897 voorzag onze vorst-kolonisator Leopold I een prestigieus luik voor de Wereldtentoonstelling in Brussel: het Paleis der Koloniën. Eén jaar na de tentoonstelling kreeg dit een permanent karakter: het 'Musée du Congo', dat naast een museale ook een wetenschappelijke opdracht vervulde. Reeds in 1902 besliste Leopold I over een uitbreiding voor de immer groeiende collectie. De Franse architect Charles Girault, bekend van het Parijse Petit Palais en de Koninklijke Gaanderijen van Oostende, tekende de plannen voor een Musée Colonial de Tervuren. Pas op 30 april 1910, na de dood van Leopold II, vond de plechtige opening van het museum plaats door zijn opvolger Albert I en de toenmalige minister van Koloniën Jules Renkin. Bij de inhuldiging bracht Albert I hulde aan het werk van zijn voorganger en de moed van de pioniers. Tussen de lijnen door uitte hij ook al voorzichtige kritiek op de koloniale politiek van Leopold II.


Die kritiek is met de jaren alleen toegenomen. Sinds Congo zijn eigen weg ging en de Belgische handel en wandel in het wingewest sterk in vraag werd gesteld, werd het museum eerder een symbool voor een dubieus verleden.


Een genuanceerde kijk bieden op het verleden, een moedige Belgische hand in eigen boezem steken, en tegelijk de collectie en de betekenis van Congo voor onze staat een historisch en ethisch verantwoorde plek geven; dat is de spreidstand die moest gemaakt worden voor de recente heropening van collectie en werking. Het is dan ook een huzarenstukje om van een beschermd monument een modern museum te maken, zonder de bloederige kolonisatie van Congo onder de mat te schuiven.


Sinds 2018 kan het publiek er weer terecht. De inspanningen om een eigentijdse en politiek correcte presentatie te geven krijgen zowel bewondering als kritiek. Aan u om, onder begeleiding van een gids, te oordelen …

Inschrijven bij

Cultuurcentrum Gildhof
Tel:
051/428220

Partner:

Cultuurcentrum Gildhof

Over de begeleiding:

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info