'Stefan Zweig: Farewell to Europe' - film met inleiding

Home > 'Stefan Zweig: Farewell to Europe' - film met inleiding

Wanneer

wo, 15/03/2017 - 19:30 - 21:30
Voeg toe aan kalender2017-03-15 18:30:002017-03-15 20:30:00UTC'Stefan Zweig: Farewell to Europe' - film met inleidingWandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardprijs - 5.00
Reductieprijs - 5.00
Student - 5.00

Code: 176831

1934. De Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig bevindt zich op het hoogtepunt van zijn creativiteit en in de literaire wereld is hij een echte ster. Door de machtsovername van de nationaalsocialisten in Duitsland een jaar eerder, wordt zijn invloed ook in dat land steeds groter. Op een dag wordt de overtuigde pacifist ervan verdacht om wapens te verbergen. De daaropvolgende huiszoeking raakt hem zo hard, dat hij besluit om meteen in ballingschap te gaan. Eerst verblijft hij in Engeland, maar zijn zoektocht drijft hem, samen met zijn tweede vrouw Lotte Altmann, naar New York, Buenos Aires en uiteindelijk naar Brazilië. Daar schreef hij in 1942 zijn laatste en ook bekendste werk 'De wereld van gisteren'. Zweig en Altmann stapten er op 22 februari 1942 gezamenlijk uit het leven.

Met 'Stefan Zweig: Farewel to Europe' (oorspronkelijke titel: 'Vor der Morgenröte') maakte actrice en regisseuse Maria Schrader een portret van Zweig in Amerika, aan het einde van zijn leven.

Inleiding door Maarten Vanhee (Vormingplus)

Over de begeleiding:

Maarten Vanhee studeerde geschiedenis in Leuven. Maarten is stafmedewerker maatschappelijke en culturele thema's en neemt vooral de programma's binnen Kunst & Cultuur en Maatschappij & Milieu voor zijn rekening. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de communicatie en eindredacteur van ons tijdschrift.

Naast een kop slappe koffie houdt hij zielsveel van muziek (van Nick Cave over The Beatles naar The National en Richard Hawley), een goed boek en een geweldige film. Alles wat ruikt naar cultuur (met of zonder hoofdletter) en geschiedenis kan op zijn belangstelling rekenen.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!