Samen tafelen

U bent hier

Home > Projecten > Samen tafelen

In de Kortrijkse basisschool Sint-Jozef werden ouders van de eerste en tweede kleuterklas uitgenodigd om samen te koken. De doelstelling was drievoudig: door het samen bereiden van een maaltijd kwamen thema's als gezonde voeding, opvoeding en goedkoop koken ter sprake. Daarnaast werden ook ervaringen uitgewisseld over hygiëne, eetgewoontes, de voedingsdriehoek, gezondheid, budgetvriendelijk kopen,... 

Tijdens de laatste sessie kwamen de kleuters proeven van de lekkere desserts. Je vindt hieronder een getuigenis en het recept van een dessert, uitgeschreven door een van de deelnemers.

 

Gezonde voeding vinden we allemaal belangrijk voor onze kinderen en onszelf. Tijdens de kooklessen hebben we leren koken op een gezonde manier, met verse en hedendaagse producten. 

We zien hoe we suiker best kunnen vervangen door ahornsiroop of honing. We leren broodpudding maken van oud brood, en nog meer. Tafelmanieren vinden we belangrijk,even belangrijk als handen wassen en tandjes poetsen! En zeker het goede voorbeeld geven als ouder. 

Tijdens de laatste les hadden we hoog bezoek van de jury; de K1 en K2-kleuters. Die konden heerlijk smullen van lekkere dessertjes. Fruittaart vonden ze MMMMMMmm... Peer met chocoladesaus vonden ze MMMmmmmm... Chocolademousse met aardbeiencoulis vonden ze Miam Miam Mmmmmm...Dat laatste werd verkozen door onze jury als winnaar, het recept wordt dus verklapt!

 

Chocolademousse met aardbeiencoulis (voor 6 personen)

200 g aardbeien 2 eieren 120 g platte kaas

160 g fondantchocolade 1 dl room 2 eetlepels griessuiker

 

Werkwijze;

1. Spoel de aardbeien en verwijder de steeltjes

2. Snijd in stukjes en mis met staafmixer tot glad mengsel

3. Vul de glaasjes met een bodem aardbeiencoulis en plaats in de frigo

4. Scheid het eiwit van de eidooiers

5. Klop de eidooiers schuimig met de suiker

6. Laat de chocolade smelten (au bain-marie)

7. Klop de slagroom op in een aparte kom

8. Klop de eiwitten op

9. Spatel de gesmolten chocolade onder het eierdoormengsel

10. Vervolgens de platte kaas , de opgeklopte room

11. Als laatste meng voorzichtig met spatel het opgeklopte eiwit onder het chocolademengsel

12.Verdeel de chocolademousse over de aardbeiencoulis

13.Laat ongeveer 1 uur in de frigo opstijven

14. Versier met chocoladeschilfers of aardbeien.

 

Smakelijk!

Met dank aan Rie van Vormingplus Kortrijk en onze chef-kok Belinda!!!

Samira.

Periode: 
mei, 2015 tot juni, 2015