Projecten

U bent hier

Home > Projecten

De kanarie in de koolmijn

Stress is niet meer weg te denken uit onze samenleving, al te vaak met een burn-out als gevolg. Vormingplus organiseert al jaren programma's die inzicht geven in stress. Maar we moeten méér doen. Als zoveel mensen in onze samenleving ten onder gaan aan stress, dan is burn-out slechts een symptoom van een structureel probleem. Dan is mensen individueel versterken niet dé oplossing. Het probleem aankaarten, samen met een ruim draagvlak van partners: dat doen we dit jaar met het project ‘de...
Artwork: https://astridfieuws.tumblr.com/

United Perfection - Leidt een Bloedtest ons naar een perfecte mens?

United Perfection houdt je een spiegel voor. United Perfection​ situeert zich op het kruispunt van diverse, belangwekkende maatschappelijke ontwikkelingen n.a.v. medische technologische evoluties zoals de NIPT. De NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) is een bloedtest die zwangere vrouwen kunnen laten uitvoeren, vooral om te bepalen wat het risico is op het syndroom van Down. De test wordt sinds 2017 zo goed als helemaal terugbetaald door de mutualiteit, en is onderdeel geworden van de gewone,...

Verkiezingen: waarover gaat het? Hoe moet ik stemmen?

In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei 2019 organiseert Vormingplus opnieuw vorming die inzicht wil verschaffen in: • de politieke structuur van België, Vlaanderen en Europa; • de stemplicht en het nut van een stem uit te brengen; • het geldig stemmen.   Er wordt ook aandacht besteed aan andere kanalen waar je als burger je stem kan laten horen.   

Organiseer zelf een vertoning van 'Take good care of my baby'

De kortfilm 'Take good care of my baby' speelt zich af in De Nieuwe Stad, een bijzondere wijk in Oostende. Een eiland in de stad met hoogbouw, een doolhof van sociale woningen, voetbalpleintjes en smalle achterafsteegjes. Kwetsbaarheid wordt er gecompenseerd met een stevige dosis authenticiteit, humor en solidariteit.

Koken voor de lange tafellunch van de zomerweek

Op vrijdag 6 juli 2018,  de laatste dag van de zomerweek, gaven we nog één keer van katoen, om 's middags uit te pakken met een gezellige zomertafel.  Tijdens een workshop kookte een diverse groep, samen met enkele gedreven Vormingplusmedewerkers, gerechten van over de hele wereld. De recepten van dit feestelijke wereldmenu werden geserveerd aan al wie 's middags aan tafel aanschoof voor de lange tafellunch.    Wil je de gerechten zelf uitproberen? Je vindt de recepten hieronder in...

Silence for peace, verbonden in verstilling

Het initiatief 'Silence for Peace' ontstond in 2016 als antwoord op het tumult in de wereld en de hoog oplopende spanningen tussen mensen, volkeren en religies. Na de aanslagen van 22 maart werd ook in Brussel een Silence for Peace georganiseerd. Vormingplus MZW ondersteunde dit met twee verstilde wakes in Roeselare en in Kortrijk. Het dreigingsniveau mag in ons land dan verminderd zijn, de nood aan verstilling en verbinding blijft even relevant.   

Inspiratiedag slim en duurzaam leven: Simplify Life (za 2 juni, Kortrijk)

Stad Kortrijk organiseert samen met de provincie West-Vlaanderen, Vormingplus MZW, Netwerk Bewust Verbruiken en de West-Vlaamse Milieumaatschappij een inspirerende dag vol interessante en duurzame weetjes.   

Rondom Prison

Met 'Rondom Prison' stellen we de vraag hoe we als samenleving omgaan met 'misdaad, straf en herstel', nu en in de toekomst. Rond dit beladen (ethische) thema vervallen burgers en media vaak in een zeer gepolariseerd verhaal. Tijdens dit vormingstraject dagen we je uit tot genuanceerde reflectie, verdieping en dialoog omtrent deze maatschappelijke uitdaging, en scheppen we kansen om gesloten werelden een stukje te openen.  Het programma:

Werelddag van verzet tegen armoede

De strijd tegen armoede en maatschappelijke uitsluiting blijft er een die telkens opnieuw onder de aandacht moet worden gebracht. Omdat het stijgend aantal jobs in België verkeerdelijk de indruk kan wekken dat daarmee het aantal armen daalt. Niets is echter minder waar: werklozen belanden steeds vaker in de armoede en zelfs voor wie een job uitoefent loert de armoede vaak om de hoek.
3

BarakFutur - we verhalen de Barakken

We bevinden ons in de Barakken, een bijzondere, levendige en volkse buurt in de grensstad Menen, letterlijk ingesloten tussen de Leie en de grens met Frankrijk. De Rijselstraat, de hoofdweg door de wijk, is wereldberoemd in de regio en vooral op zondagen erg druk door het winkeltoerisme. 

Pagina's