Projecten

U bent hier

Home > Projecten

Paradise Kortrijk 2021: de Paradise Papers

Het succesvolle kunstenfestival PLAY Kortrijk uit 2018 is uitgegroeid tot een triënnale voor actuele kunst. In 2021 draagt de triënnale de titel Paradise en zal deze van 19 juni tot 24 oktober 2021 het hart van Kortrijk inpalmen.

Participatief stadsproject ikv Paradise Kortrijk 2021

Het succesvolle kunstenfestival PLAY Kortrijk uit 2018 is uitgegroeid tot een triënnale voor actuele kunst. In 2021 draagt de triënnale de titel Paradise en zal deze van 19 juni tot 24 oktober 2021 het hart van Kortrijk inpalmen.

Naar een nieuw afscheidsritueel

Met het project 'afscheidsrituelen' gaan partners Vormingplus MZW, Bie-Midwest, Reveil, FMDO, vzw De Brug, Leif-AZ Delta, Vormingplus Gent-Eeklo en Crematorium UITZICHT op zoek naar actuele afscheidsrituelen die mensen met verschillende achtergronden kunnen verbinden en het lijd

Waar sta jij voor op ’s ochtends?

Waar sta jij voor op ’s ochtends?  Op een mooie lendedag - zaterdag 10 april 2021 - komen we samen, vormen we groep, en stellen we ons de vraag wat kracht en goesting geeft om aan een dag te beginnen, elke dag opnieuw? Ook al is het misschien een grijze en een mistige dag, ook in je hoofd. Wat maakt het leven de moeite van het leven waard? Wat telt nu echt? En hoe zoeken en vinden we een nieuw perspectief na een uitdagende corona-tijd?

Kom op verhaal: verhalen over overleden dierbaren

Tot nooit meer … Het is niet simpel om afscheid te nemen van een persoon die ons dierbaar is. Wat overblijft is het verhaal dat we gedeeld hebben. Dat verhaal mogen vertellen geeft troost en warmte, en schept verbinding. Het herinneren, het samen vertellen van het verhaal, helpt om een plek te geven aan het verdriet. Het maakt de leegte minder leeg. We krijgen weer zicht op de toekomst wanneer we het verleden mogen eren.

Vorming voor kansengroepen

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen heeft als opdracht om het vrijetijdsleren toegankelijk te maken voor iedere inwoner van de regio Kortrijk-Roeselare-Tielt. Niet iedereen vindt echter zomaar de weg naar vorming; mensen in (kans)armoede ervaren dikwijls drempels om deel te nemen aan vorming of cultuur. Dat is niet anders voor ons eigen vormingsaanbod, en daarom, om deze opdracht waar te maken, doen we inspanningen om die drempels te verlagen.

Door to door: kom uit je bubbel

Door to door - over een-op-eengesprekken tussen onbekenden.  Valt het je ook op dat je zelden met onbekenden praat over onze samenleving? Ben je ook benieuwd naar hoe stadsgenoten met soms een heel ander idee naar de toekomst kijken?    

'Textiel in Verbinding' brengt Kortrijkzanen met en zonder migratieachtergrond bij elkaar

In het Kortrijkse museum Texture liep tot zondag 16 februari 2020 de tentoonstelling ‘Textiel in Verzet’, met indrukwekkende foto’s van Mashid Mohadjerin en beklijvende verhalen van Samira Bendadi. ‘Textiel in Verzet’ gaf een stem en een gezicht aan het vaak stille verzet van mensen die wereldwijd vechten voor het voortbestaan van hun gezinnen, gemeenschappen en de sociale cohesie van hun vertrouwde dagelijkse realiteit.

Digidokter: ICT-hulp in de bibliotheek

Bij de bibliotheek kan je sinds jaar en dag terecht voor informatievergaring. De laatste decennia echter geraken offline en online informatiebronnen steeds meer met elkaar verstrengeld. Bibliotheekmedewerkers krijgen van bezoekers dan ook frequent vragen over het gebruik van digitale tools. En die vragen handelen heus niet alleen over het gebruik van de catalogus.  

De sociale zekerheid: een inleefwandeling

De sociale zekerheid bestaat 75 jaar. Ze is verweven met alle aspecten van de maatschappij en we komen er mee in aanraking in elke fase van ons leven: van de geboorte tot ons pensioen. Achter de cijfers en grafieken gaan verhalen schuil van mensen die zonder de sociale zekerheid uit de boot zouden vallen. Het gaat over onderlinge solidariteit.    Toch bestaan er over de sociale zekerheid veel vooroordelen, misverstanden en foute informatie. Dat is jammer én gevaarlijk, vooral ook omdat ze...

Pagina's