Projecten

U bent hier

Home > Projecten

KOM UIT JE BUBBEL!

Door to door - over een-op-eengesprekken tussen onbekenden.  Valt het je ook op dat je zelden met onbekenden praat over onze samenleving? Benieuwd naar hoe stadsgenoten met soms een heel ander idee naar de toekomst kijken? En zin om in Kortrijk eens andere buurten/plekken te verkennen en met mensen in dialoog te gaan?   

'Textiel in Verbinding' brengt Kortrijkzanen met en zonder migratieachtergrond bij elkaar

In het Kortrijkse museum Texture liep tot zondag 16 februari 2020 de tentoonstelling ‘Textiel in Verzet’, met indrukwekkende foto’s van Mashid Mohadjerin en beklijvende verhalen van Samira Bendadi. ‘Textiel in Verzet’ gaf een stem en een gezicht aan het vaak stille verzet van mensen die wereldwijd vechten voor het voortbestaan van hun gezinnen, gemeenschappen en de sociale cohesie van hun vertrouwde dagelijkse realiteit.

Digidokter: ICT-hulp in de bibliotheek

Bij de bibliotheek kan je sinds jaar en dag terecht voor informatievergaring. De laatste decennia echter geraken offline en online informatiebronnen steeds meer met elkaar verstrengeld. Bibliotheekmedewerkers krijgen van bezoekers dan ook frequent vragen over het gebruik van digitale tools. En die vragen handelen heus niet alleen over het gebruik van de catalogus.  

De sociale zekerheid: een inleefwandeling

De sociale zekerheid bestaat 75 jaar. Ze is verweven met alle aspecten van de maatschappij en we komen er mee in aanraking in elke fase van ons leven: van de geboorte tot ons pensioen. Achter de cijfers en grafieken gaan verhalen schuil van mensen die zonder de sociale zekerheid uit de boot zouden vallen. Het gaat over onderlinge solidariteit.    Toch bestaan er over de sociale zekerheid veel vooroordelen, misverstanden en foute informatie. Dat is jammer én gevaarlijk, vooral ook omdat ze...

De kanarie in de koolmijn: een theatervoorstelling over burn-out

Te veel mensen vallen vandaag uit met een burn-out. Enkele van hen schreven, vanuit hun persoonlijke ervaringen, samen met theatermaker Lucas Vandenbussche, maandenlang aan een bijzondere theatervoorstelling: ‘De kanarie in de koolmijn’. Geen klassiek theater, wel een interactieve voorstelling, gespeeld door ‘gewone’ mensen met een burn-outervaring.  'De kanarie in de koolmijn' wil de maatschappelijke oorzaken van burn-out onderzoeken en aanpakken. Dat doen de spelers samen met het publiek, dat...

United Perfection - Leidt een Bloedtest ons naar een perfecte mens?

United Perfection houdt je een spiegel voor.  Over medische innovatie, en opschuivende maatschappelijke normen.

Verkiezingen: waarover gaat het? Hoe moet ik stemmen?

In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei 2019 organiseert Vormingplus opnieuw vorming die inzicht wil verschaffen in: • de politieke structuur van België, Vlaanderen en Europa; • de stemplicht en het nut van een stem uit te brengen; • het geldig stemmen.   Er wordt ook aandacht besteed aan andere kanalen waar je als burger je stem kan laten horen.   

Organiseer zelf een vertoning van 'Take good care of my baby'

De kortfilm 'Take good care of my baby' speelt zich af in De Nieuwe Stad, een bijzondere wijk in Oostende. Een eiland in de stad met hoogbouw, een doolhof van sociale woningen, voetbalpleintjes en smalle achterafsteegjes. Kwetsbaarheid wordt er gecompenseerd met een stevige dosis authenticiteit, humor en solidariteit.

Koken voor de lange tafellunch van de zomerweek

Op vrijdag 6 juli 2018,  de laatste dag van de zomerweek, gaven we nog één keer van katoen, om 's middags uit te pakken met een gezellige zomertafel.  Tijdens een workshop kookte een diverse groep, samen met enkele gedreven Vormingplusmedewerkers, gerechten van over de hele wereld. De recepten van dit feestelijke wereldmenu werden geserveerd aan al wie 's middags aan tafel aanschoof voor de lange tafellunch.    Wil je de gerechten zelf uitproberen? Je vindt de recepten hieronder in...

Silence for peace, verbonden in verstilling

Het initiatief 'Silence for Peace' ontstond in 2016 als antwoord op het tumult in de wereld en de hoog oplopende spanningen tussen mensen, volkeren en religies. Na de aanslagen van 22 maart werd ook in Brussel een Silence for Peace georganiseerd. Vormingplus MZW ondersteunde dit met twee verstilde wakes in Roeselare en in Kortrijk. Het dreigingsniveau mag in ons land dan verminderd zijn, de nood aan verstilling en verbinding blijft even relevant.   

Pagina's