Projecten

U bent hier

Home > Projecten

Waar sta jij voor op ’s ochtends?

Waar sta jij voor op ’s ochtends?  Op een mooie winterdag - maandag 22 februari 2021 - komen we samen, vormen we een groep, en stellen we ons de vraag wat kracht en goesting geeft om aan een dag te beginnen, elke dag opnieuw? Ook al is het misschien een grijze en een mistige dag, ook in je hoofd. Wat maakt het leven de moeite van het leven waard? Wat telt nu echt? 

Kom op verhaal: verhalen over overleden dierbaren

Tot nooit meer … Het is niet simpel om afscheid te nemen van een persoon die ons dierbaar is. Wat overblijft is het verhaal dat we gedeeld hebben. Dat verhaal mogen vertellen geeft troost en warmte, en schept verbinding. Het herinneren, het samen vertellen van het verhaal, helpt om een plek te geven aan het verdriet. Het maakt de leegte minder leeg. We krijgen weer zicht op de toekomst wanneer we het verleden mogen eren.

Vorming voor kansengroepen

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen heeft als opdracht om het vrijetijdsleren toegankelijk te maken voor iedere inwoner van de regio Kortrijk-Roeselare-Tielt. Niet iedereen vindt echter zomaar de weg naar vorming; mensen in (kans)armoede ervaren dikwijls drempels om deel te nemen aan vorming of cultuur. Dat is niet anders voor ons eigen vormingsaanbod, en daarom, om deze opdracht waar te maken, doen we inspanningen om die drempels te verlagen.

Door to door: kom uit je bubbel

Door to door - over een-op-eengesprekken tussen onbekenden.  Valt het je ook op dat je zelden met onbekenden praat over onze samenleving? Benieuwd naar hoe stadsgenoten met soms een heel ander idee naar de toekomst kijken? En zin om in Kortrijk eens andere buurten/plekken te verkennen en met mensen in dialoog te gaan?   

'Textiel in Verbinding' brengt Kortrijkzanen met en zonder migratieachtergrond bij elkaar

In het Kortrijkse museum Texture liep tot zondag 16 februari 2020 de tentoonstelling ‘Textiel in Verzet’, met indrukwekkende foto’s van Mashid Mohadjerin en beklijvende verhalen van Samira Bendadi. ‘Textiel in Verzet’ gaf een stem en een gezicht aan het vaak stille verzet van mensen die wereldwijd vechten voor het voortbestaan van hun gezinnen, gemeenschappen en de sociale cohesie van hun vertrouwde dagelijkse realiteit.

Digidokter: ICT-hulp in de bibliotheek

Bij de bibliotheek kan je sinds jaar en dag terecht voor informatievergaring. De laatste decennia echter geraken offline en online informatiebronnen steeds meer met elkaar verstrengeld. Bibliotheekmedewerkers krijgen van bezoekers dan ook frequent vragen over het gebruik van digitale tools. En die vragen handelen heus niet alleen over het gebruik van de catalogus.  

De sociale zekerheid: een inleefwandeling

De sociale zekerheid bestaat 75 jaar. Ze is verweven met alle aspecten van de maatschappij en we komen er mee in aanraking in elke fase van ons leven: van de geboorte tot ons pensioen. Achter de cijfers en grafieken gaan verhalen schuil van mensen die zonder de sociale zekerheid uit de boot zouden vallen. Het gaat over onderlinge solidariteit.    Toch bestaan er over de sociale zekerheid veel vooroordelen, misverstanden en foute informatie. Dat is jammer én gevaarlijk, vooral ook omdat ze...

De kanarie in de koolmijn: een theatervoorstelling over burn-out

Te veel mensen vallen vandaag uit met een burn-out. Enkele van hen schreven, vanuit hun persoonlijke ervaringen, samen met theatermaker Lucas Vandenbussche, maandenlang aan een bijzondere theatervoorstelling: ‘De kanarie in de koolmijn’. Geen klassiek theater, wel een interactieve voorstelling, gespeeld door ‘gewone’ mensen met een burn-outervaring.  'De kanarie in de koolmijn' wil de maatschappelijke oorzaken van burn-out onderzoeken en aanpakken. Dat doen de spelers samen met het publiek, dat...

United Perfection - Leidt een Bloedtest ons naar een perfecte mens?

United Perfection houdt je een spiegel voor.  Over medische innovatie, en opschuivende maatschappelijke normen.

Verkiezingen: waarover gaat het? Hoe moet ik stemmen?

In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei 2019 organiseert Vormingplus opnieuw vorming die inzicht wil verschaffen in: • de politieke structuur van België, Vlaanderen en Europa; • de stemplicht en het nut van een stem uit te brengen; • het geldig stemmen.   Er wordt ook aandacht besteed aan andere kanalen waar je als burger je stem kan laten horen.   

Pagina's