Polarisatie als verrijking en bedreiging

U bent hier

Home > Polarisatie als verrijking en bedreiging

Wanneer

do, 13/02/2020 - 19:30 - 21:30
Voeg toe aan kalender2020-02-13 19:30:002020-02-13 21:30:00GMT+01:00Polarisatie als verrijking en bedreigingSt-Michielsstraat 9 8700 Tielt

Waar

Cultuurcentrum Gildhof
St-Michielsstraat 9
8700 Tielt

Prijzen

Standaardtarief - 10.00

 

Rechts tegen links, bakfietsmama’s tegen carrièrevrouwen, steuntrekkers tegen ‘hard werkende Vlamingen’, vreemdelingen tegen autochtonen, de stad tegen de buiten, de burger tegen de politiek, de fietser tegen de automobilist, de klimaatactivist tegen de -ontkenner, de ‘haves’ tegen de ‘have-nots’…

Wie vandaag een krant openslaat of een journaal bekijkt krijgt steeds meer de indruk dat ons leven verloopt in kampen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Twitter, facebook en Instagram maken de meningen lekker anoniem en de lontjes korter.

Maar wat als de slinger van dat ‘wij’-‘zij’ – denken doorslaat? Wat als extremen elkaar niet langer alleen met woordelijke verwijten bestoken? En hoe kan je met een tegengestelde mening, geloofsovertuiging of politiek inzicht toch door één maatschappelijke deur?

Christophe Busch, criminoloog en Master in de Holocaust- en Genocidestudies, liet zich opmerken als directeur van Kazerne Dossin in Mechelen, een plek als exponent van uit de hand gelopen haat. Hij is een veelgevraagd en gewaardeerd expert in dadergedrag, radicalisering en extremisme.

In deze lezing gaat hij na hoe het komt dat groepen extreem tegenover elkaar komen te staan. Wat is vruchtbare polarisatie en wanneer ontspoort ze? Welke zijn de mechanismen? En belangrijk: welke handvatten bestaan er om de valkuil te vermijden?


Inschrijven bij

Cultuurcentrum Gildhof
Tel:
051/428220

Partner:

Cultuurcentrum Gildhof

Over de begeleiding:

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info