Participatief stadsproject ikv Paradise Kortrijk 2021

U bent hier

Home > Projecten > Participatief stadsproject ikv Paradise Kortrijk 2021

Het succesvolle kunstenfestival PLAY Kortrijk uit 2018 is uitgegroeid tot een triënnale voor actuele kunst. In 2021 draagt de triënnale de titel Paradise Kortrijk 2021 en zal deze van 19 juni tot 17 oktober 2021 het hart van Kortrijk inpalmen.

Hedendaagse kunstenaars ontleden de concepten 'Paradijs' en 'de ideale stad/samenleving' vanuit een sociaal, ecologisch, architecturaal of technologisch standpunt, met een tentoonstelling die balanceert op de verhouding tussen utopie en realiteit als resultaat. Paradise is zowel een interactief kunstenparcours in de publieke ruimte, als een inspirerende tentoonstelling op unieke locaties in Kortrijk. Daarnaast willen we, binnen deze triënnale, ook Kortrijk stad en de Kortrijkzanen hiermee in de kijker zetten.
 
Onder leiding van de Kortrijkse kunstenaar Jonas Vansteenkiste gaat een kernteam Kortrijkzanen met deze filosofische vragen aan de slag. Vertrekkende vanuit de gesprekken met de andere leden, en in dialoog met verschillende stemmen uit de stad, stelt deze groep zich de vraag hoe het Paradijs in Kortrijk bereikt kan worden. Hun bevindingen, interpretaties en antwoorden worden eigenzinnig en visueel samengevat in een ‘WunderKammer’ die te bezichtigen zal zijn op de triënnale. Mee ingericht en vormgegeven door het kernteam en Jonas, weerspiegelt deze plek hun denkproces en nodigt de bezoekers en Kortrijkzanen uit tot verdere dialoog.

Ben je creatief ingesteld? Praktisch of eerder theoretisch? Denk je buiten de kaders of ben je op je best binnen die kaders? Zolang je samenwerking hoog in het vaandel draagt is ieder talent en elke goesting welkom in de kerngroep.
 
We bieden je een uitdagende context om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Tussen de maanden april en oktober komen we herhaaldelijk samen.

Op donderdag 25 maart 2021 geven we meer uitleg over het verloop van het project, maar meer info verkrijg je nu al bij maarten.vanhee@vormingplus.be.

----

Op donderdag 27 mei 2021 geven Jonas en zijn creatieve bende een stand van zaken: hoe verloopt de samenstellingen van de WunderKammer? Wat is er te zien? Hoe zijn ze te werk gegaan? Wie hebben ze al gesproken? En hoe kan het Kortrijk inspireren om de ideale stad te worden?
Ze gaan in gesprek met het publiek, dat op zijn beurt uitgedaagd wordt na te denken over het spanningsveld bij het bereiken van de ideale stad en samenleving: hoe overstijg ik mijn eigenbelang en mijn persoonlijke invulling van wat het paradijs is, om een gemeenschap te creëren die het collectief belang voor ogen heeft?   

Meer info: maarten.vanhee@vormingplus.be  

Periode: 
april, 2021 tot oktober, 2021