Parlé Détiné: in gesprek met fotograaf Stefaan Temmerman

Home > Parlé Détiné: in gesprek met fotograaf Stefaan Temmerman

"Ik gooi perfectionisme graag overboord voor wat meer rauwheid"

Wanneer

zo, 15/10/2017 - 14:00 - 16:30
Voeg toe aan kalender2017-10-15 12:00:002017-10-15 14:30:00UTCParlé Détiné: in gesprek met fotograaf Stefaan TemmermanBruggesteenweg 128 8755 Ruiselede

Waar

Penitentiair Landbouwcentrum
Bruggesteenweg 128
8755 Ruiselede

Prijzen

Standaardprijs - 6.00
Reductieprijs - 3.00

mensen met vervangingsinkomen of houder van een studentenkaart

UiTPAS kansentarief - 2.00
Abonnementsprijs - 0.00

Vormingplusabonnement

Code: 177232

In de reeks ‘Parlé Détine' komen boeiende sprekers aan bod in de open gevangenis van Ruiselede (Penitentiair Landbouw Centrum). Samen met gedetineerden luister je naar een lezing van een spreker die je meeneemt in zijn of haar wereld. Na de voordracht ga je in gemengde groepjes in gesprek over het thema van de lezing, en dit onder de deskundige leiding van tot dialoogbegeleiders opgeleide gedetineerden.

Fotograaf Stefaan Temmerman (° 1988) studeerde aan de KASK in Gent. Hij is sinds 2015 meester in de fotografie, maar geniet al enkele jaren brede erkenning voor zijn werk. Temmerman is niet alleen verantwoordelijk voor tal van portretopdrachten voor de krant De Morgen, hij staat ook bekend om zijn zinderende observaties. Kleur of zwart-wit, beiden durven ze wel al eens een rauwer kantje hebben. Temmerman houwt tijdbeelden uit licht en reflecteert het uit de tijd. Dit resulteert in autonome, narratieve, beelden die in gesuggereerde context een veel ruimer verhaal vertellen. In 2013 won Temmerman binnen de sectie pop- en rockfotografie een Jazz Bilzen Award met zijn foto’s van de metalband 'Amenra'. Dit was een voorsmaakje uit het foto- en essayboek ‘2009-2014‘ (Temmerman & Keirsbilck, 2014), dat hij maakte rond deze band. Temmerman volgde het doen en laten van Amenra gedurende vijf jaar en documenteerde het leven van een druk toerende band. Dit boek toont treffend het oog van Temmerman: hij maakt niet zomaar foto’s, maar verstilde tableaus. 

Op 15 oktober komt Stefaan Temmerman vertellen over zijn persoonlijk verhaal als fotograaf, welke artistieke en persoonlijke keuzes er op zijn pad kwamen en hoe deze kleur gaven aan zijn ontwikkeling als mens en fotograaf. We krijgen ook een glimp te zien van het verhaal achter zijn foto's, alsook passeert de kracht en impact van foto's en fotografie op levensverhalen en beeldvorming van de samenleving de revue.

       Door gebruiker toegevoegde afbeelding Door gebruiker toegevoegde afbeelding
       Door gebruiker toegevoegde afbeelding  Door gebruiker toegevoegde afbeelding
       © Stefaan Temmerman - www.stefaantemmerman.be

“Nu, louter professioneel fotograferen interesseert me minder,
het is het menselijke contact dat mijn job boeiend maakt.
Ik wil de mensen achter de muziek graag leren kennen.
Veel van mijn foto’s kan ik enkel maken door in iemands leven te infiltreren.
Ik moet dus ook wel toegelaten worden. Die persoonlijke benadering is heel belangrijk voor me.”
Stefaan Temmerman - http://poppunt.be/article/stefaan-temmerman/

Parlé Détiné is een initiatief van: Bibliotheek Aalter, De Rode Antraciet, het PLC Ruiselede en Vormingplus MZW

Praktische info:

Prijs incl. taart en koffie

Opgelet: het aantal deelnemers is beperkt

De deelnemers worden om 13.30 u verwacht. Om 14 u volgt een korte inleiding over de werking van het Penitentiair Landbouw centrum, om 14.30 u start de lezing.

Partner:

Bibliotheek Aalter
Penitentiair Landbouwcentrum
De Rode Antraciet

Over de begeleiding:

Stefaan Temmerman (1988) studeerde aan de KASK in Gent. Hij is sinds 2015 meester in de fotografie, maar geniet al enkele jaren brede erkenning voor zijn werk. Temmerman is niet alleen verantwoordelijk voor tal van portretopdrachten voor de krant De Morgen, hij staat ook bekend om zijn zinderende observaties.

Kleur of zwart-wit, beiden durven ze wel al eens een rauwer kantje hebben. Temmerman houwt tijdbeelden uit licht en reflecteert het uit de tijd. Dit resulteert in autonome, narratieve, beelden die in gesuggereerde context een veel ruimer verhaal vertellen.

In 2013 won Temmerman binnen de sectie pop- en rockfotografie een Jazz Bilzen Award met zijn foto’s van de metalband 'Amenra'. Dit was een voorsmaakje uit het foto- en essayboek ‘2009-2014‘ (Temmerman & Keirsbilck, 2014), dat hij maakte rond deze band. Temmerman volgde het doen en laten van de band gedurende vijf jaar en documenteerde het leven van een druk toerende band. Dit boek toont treffend het oog van Temmerman: hij maakt niet zomaar foto’s, maar verstilde tableaus.

https://www.instagram.com/stefaantemmerman/

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.