Onze kust anders bekeken: een virtuele reis

U bent hier

Home > Onze kust anders bekeken: een virtuele reis

Wanneer

do, 24/10/2019 - 19:00 - 20:30
Voeg toe aan kalender2019-10-24 19:00:002019-10-24 20:30:00GMT+01:00Onze kust anders bekeken: een virtuele reisEikenstraat 131 8530 Harelbeke

Waar

Provinciedomein De Gavers
Eikenstraat 131
8530 Harelbeke

Prijzen

Standaardtarief - 3.00

 

Het is een cliché te stellen dat we op een Blauwe Planeet leven. We moeten heus de ruimte niet in om vast te stellen dat niet het land, maar de zeeën en oceaan het beeld van de Aarde bepalen. Toch kan het geen kwaad even stil te staan bij het belang van deze immense watervlaktes op onze samenleving. Op hoe ons weer en klimaat erdoor worden gestuurd, allerlei natuurlijke rijkdommen eruit kunnen worden gewonnen of wat oceaan en energie gemeen hebben. Ook loont het de moeite in te zoomen op de fascinerende geheimen van de diepzee, de gifmechanismen en eetbaarheid van kwallen of op de veranderingen die zich in de loop van de geschiedenis in het zilte nat hebben afgespeeld.

 

Bij elk van deze verhalen speelt onderzoek en kennisvergaring een niet onbelangrijke rol, hoe moeilijk het bedrijven van wetenschap op zee soms ook kan zijn. Met onbemande duikklokken duizenden meters afdalen naar donkere dieptes, slechter gekend dan de maan. Aan de hand van satellietbeelden wijzigingen in zeespiegelhoogte of voedselrijkdom aflezen, of door geluidsgolven scheepswrakken opsporen. Veel kan tegenwoordig, tot het uitrusten van zeeolifanten met meetapparatuur om metingen te verrichten

waar zelfs de meest geperfectioneerde boei of profiler niet geraakt. En wat meer is, onderzoek op zee wordt gekenmerkt door een interdisciplinaire benadering en een geest van samenwerking.  

 

Ook dichter bij huis kan de zee en kust nog verrassen. Jan Seys neemt je op sleeptouw langs onze kust, aan de hand van gedocumenteerde verhalen. Hoe het dezer dagen met de zeehonden is gesteld, hoe ver je op zee kunt zien of waarom de zeespiegel nooit een echte spiegel is. Vanwaar het lenteschuim op onze stranden afkomstig is en waar je heen moet om je temidden de historische Zwingeul te wanen. Een selectie hieruit komt aan bod tijdens de virtuele reis ter gelegenheid van deze presentatie.

Partner:

Provinciedomein De Gavers

Over de begeleiding:

Jan Seys is marien bioloog en communicatieverantwoordelijke bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Hij is hoofdonderzoeker van de citizen science-projecten van het VLIZ rond strandvondsten, kwallen en afval.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.