"We zijn meer dan een hoofd" - interview met Hilde Breda

U bent hier

Home > Nieuws > "We zijn meer dan een hoofd" - interview met Hilde Breda

Versterk je levenskracht door hoofd, hart en buik te laten samenklinken! De titel van deze ervaringsgerichte workshop klinkt nogal gebiedend én heeft een uitroepteken aan het einde van deze oproep. En toch draait deze cursus rond kwetsbare kracht en tracht actrice, stemcoach/psychotherapeute en docente Hilde Breda buik, hart en hoofd op elkaar af te stemmen. Hoe dat precies in elkaar zit? We stelden Hilde Breda enkele vragen ter verduidelijking. Een eerste voorzichtige hypothese die we tussen de regels door lezen: laten we ons in het Westen vaak te eenzijdig leiden door ons hoofd?

“Klopt, het Verlichtingsdenken - ‘ik denk, dus ik ben’ - heeft daar een zeer grote rol in gespeeld. Het huidige Westerse wereldbeeld kiest voor het hoofd als motor voor ons functioneren. Het ervaren, waarnemen, bewust zijn en voelen is niet meetbaar, en wordt dus al te vaak verwaarloosd. Maar recent wetenschappelijk onderzoek heeft ontdekt dat de elektromagnetische velden van de hersenen minder krachtig zijn dan die van het hart. Hartcoherentie kan gemeten worden en het verbindende en helende vermogen daarvan is enorm. 

De meeste volwassen mensen hier in onze Westerse geïndustrialiseerde landen zijn helaas amper aanwezig in hun lichaam. Ook psychiater Paul Verhaeghe zegt zoiets in zijn nieuwste boek ‘Intimiteit’: goed in je vel zitten is een gezonde combinatie tussen lichaam en geest - eigenlijk tussen voelen en denken.” Onze competitieve, rationele en zittende school- en bedrijfscultuur, waarbij kinderen al van heel vroeg heel lang moeten stilzitten, ligt daarbij aan de basis, denk ik.” 

Hoe we denken wordt bepaald door patronen. Hoe ontstaan die, en kan je die doorbreken?

“Het mentale denken wordt ten dele gevormd door patronen, door conditioneringen en door aangeleerd gedrag. Dat brengt ons vaak in een modus van verdediging, van analyse en  afsluiting, van polarisering. Het vormt ook vaak een verdediging waardoor we ons afschermen, vaak om pijn te vermijden. Helaas remmen we dan ook een levensstroom af die zinvol is. 

Die patronen ontstaan voornamelijk in de opvoeding, maar ook de schooltijd is erg belangrijk. Ik merk dat veel van mijn cliënten gepest werden op school. Zoiets bepaalt erg het zelfbeeld, of je open of gesloten bent, of je je stem al of niet durft laten klinken.

Het hoofd heeft vaak een beschermende functie en het is cruciaal om die zorg te zien en er erkenning voor te geven. Daardoor kan het het denken wat tot rust komen. Zich bewust worden van de belemmerende patronen, en die doorbreken, is een levensproces, dat gaat stap voor stap.” 

Je spreekt vaak over 'kwetsbare kracht'. Wat bedoel je daarmee?

“Het woord kwetsbaarheid roept vaak weerstand op, merk ik. Het roept zwakte of afhankelijkheid op. Veel mensen worden opgevoed met de aanname dat het tonen van je kwetsbaarheid te mijden is en zwak is. We moeten sterk zijn of ons sterk houden. Dat heb ik als overlevingspatroon ook lang aangenomen als bescherming. Maar het voelt vrijer om daar meer en meer los van te komen.

Met ‘kwetsbare kracht’ bedoel ik vooral een ongepantserde, open houding waarbij vreugde, lichtheid, ontroering, maar ook onzekerheid, pijn, verdriet en boosheid omarmd worden en geuit mogen worden. Dat is best spannend. Tonen wie je bent en hoe je je werkelijk voelt, ook al doet dat anderen pijn of voldoe je daarmee niet volledig aan de verwachtingen. Het vraagt moed jezelf te zijn. ‘Ontdek wie je bent en wees zo’, zei de Griekse dichter Pindarus.”

Interview: Conny Vercaigne

 

Versterk je levenskracht door hoofd, hart en buik te laten samenklinken!  (VOLZET)
met Hilde Breda
zo 10, 24 februari + 17, 31 maart 2019 - 10.00u
Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk
€ 50