"Transactionele Analyse gaat naar de essentie van ons ‘mens’-zijn"

U bent hier

Home > Nieuws > "Transactionele Analyse gaat naar de essentie van ons ‘mens’-zijn"

Wil je graag nieuwe mogelijkheden ontdekken in je relatie met anderen? Ontdek dan op een speelse en creatieve manier de kracht van Transactionele Analyse, een humanistische filosofie ontwikkeld door Eric Berne. Het uitgangspunt is de overtuiging dat alle mensen ok zijn. Iedereen heeft het vermogen om oplossingsgericht te denken en zelf de teugels in handen te nemen.

Marleen Dehondt en Lisa Lernout begeleiden op zaterdag 19 maart een dag rond Transactionele Analyse (TA). We hadden een gesprek met hen.

 

Wat bieden jullie aan tijdens een kennismakingsdag over Transactionele Analyse? 

We bieden de 4 belangrijkste basisconcepten van TA aan, aan de hand van een korte theoretische uitleg, en sprekende voorbeelden uit het alledaagse leven, zowel professioneel als privé. Daarna krijgen deelnemers de kans om de concepten met elkaar te bespreken en in te oefenen tijdens leuke oefeningen. Het grote voordeel is de bruikbaarheid van het model: de vertaling naar de praktijk kan onmiddellijk gebeuren. Dit is voor velen al een aanzet om thuis of op het werk een verandering door te voeren. Voor mensen die de smaak te pakken hebben gekregen en die meer willen geven we concrete tips over literatuur, coaching, opleidingen en workshops.

 

Kunnen jullie Transactionele analyse in een notendop en in mensentaal beschrijven?

Het is een psychologische theorie over hoe mensen in elkaar zitten, hoe ze met elkaar omgaan, en hoe ze keuzes maken. TA is gebaseerd op humanistische uitgangspunten. Psychiater Eric Berne is de grondlegger. Zijn uitspraak ‘the power is in the patient’ zegt veel over de basis van TA: iedereen is OK, iedereen kan denken, en iedereen kan veranderen. Het is een praktisch bruikbaar en heel toegankelijk model. Je krijgt op korte tijd inzicht in je gedachten, gevoelens en gedrag. Daarnaast leer je in relaties ook jezelf en de andere beter kennen. Transacties zijn uitwisselingen tussen mensen, zowel verbaal als non-verbaal. Deze term verwijst naar de wederkerigheid van de communicatie: er ontstaan onbewuste patronen die soms moeilijk te doorbreken zijn. De analyse van deze transacties laat toe om van de automatische piloot af te stappen en op een nieuwe manier te reageren. 

 

Eric Berne was een psychiater. Betekent dit dat Transactionele Analyse enkel in een therapeutische setting kan worden toegepast?

Nee, dat is net het bijzondere aan het model: het wordt heel breed toegepast, in diverse contexten: 

  • in de bedrijfswereld: onder de vorm van change management, conflicthantering, assertiviteit, ...
  • in het onderwijs: opvoeding en leerprocessen faciliteren, gedragsproblemen aanpakken, communiceren met kinderen en ouders,...
  • indviduele coaching of therapie. 

Er zijn ook heel wat raakvlakken met andere stromingen: humanistische psychologie, systeemtheorie, cognitieve gedragstherapie, Gestalttherapie, psychoanalyse,... Transactionele Analyse wordt over de hele wereld gebruikt en is nog steeds in ontwikkeling. TA-beoefenaars hebben zich verenigd in nationale, Europese en zelfs wereldwijde overkoepelende organisaties. Jaarlijks worden er congressen georganiseerd waarbij TA-specialisten hun kennis, ervaringen, bevindingen en onderzoeksresultaten met elkaar delen. 

 

Is het uitgangspunt dat alle mensen OK zijn niet moeilijk vol te houden in deze tijden van terreur?

Wat Berne bedoelt met ‘alle mensen zijn oké’ is dat iedereen die op deze wereld geboren wordt OK is. Het is een humanistische filosofie die je ook terugvindt in de universele verklaring van de rechten van de mens. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de persoon en het gedrag. Iedereen mag er zijn en is OK, terreurdaden zijn duidelijk verre van OK. De vraag is: hoe is zo’n terrorist - geboren als onschuldige baby - tot deze daden gekomen? Een baby komt immers op de wereld zonder vooroordelen, en kent geen haat. We denken dat terroristen een uitweg zoeken voor een innerlijke verscheurdheid, een gevoel van nergens thuis te horen. Het paradoxale is dat extremisme een vorm van verlangen is naar eenheid, ergens bijhoren, gezien worden. Daarom is het zo belangrijk om mensen te erkennen in hun behoefte om er te mogen ‘zijn’. Het is een vorm van mededogen, zonder dat we het gedrag hoeven goed te keuren. Het uitgangspunt dat iedereen ok is, mogen we zeker niet opgeven. We vinden het net heel belangrijk in de wereld van vandaag. Het laat ons toe het positieve in elkaar te zien, verbinding en inclusie mogelijk te maken. TA brengt mensen dichter bij elkaar omdat het naar de essentie gaat van ons ‘mens’-zijn.

 

Praktisch:

'Sporen naar jezelf: ik ben oké, jij bent oké' op zaterdag 20 mei 2017 (9u30-16u30). Meer info & inschrijven.