Stadsfestival De Tuin der Lusten op zoek naar de ideale stad

U bent hier

Home > Nieuws > Stadsfestival De Tuin der Lusten op zoek naar de ideale stad

De ideale stad: Utopia. Stadsfestival De Tuin der Lusten beweert niet dat ze die gevonden heeft. Maar de weg ernaartoe is ook plezant. Je ontdekt het op zaterdag 17 en zondag 18 september op Site Noord in Roeselare. Een cultureel pretpark voor en door vrijwilligers. Een festival voor iedereen.
 
Dat is De Tuin der Lusten. Een weekend lang neemt de tuin Site Noord in, waar je ook de Kringwinkel vindt. Verwacht je aan kunst, circus en installaties die samen een kleurrijk en vrolijk Utopia vormen. Met een geefplein, videomapping, een open keuken waar iedereen
welkom is, een mobiel bos, straattheater, telegeleide auto’s en heel wat meer. Dat De Tuin der Lusten uniek is, blijkt snel als je de werking kent. Voor het festival slaan zowat 120 vrijwilligers en 25 organisaties de handen in elkaar. Zonder beperking qua leeftijd, rang of stand. 

CC De Spil coördineert, maar de vrijwilligers – kunstenaars en mensen met ervaring met armoede – nemen de beslissingen. Via volksvergaderingen en intense maakmomenten geven ze het festival zelf vorm. “Die samenwerking is uniek in Vlaanderen. Uiteraard moet het eindresultaat van een artistiek niveau zijn, maar de weg ernaartoe is minstens even belangrijk. Vanuit De Spil zouden we zelf een festival kunnen organiseren, maar door vrijwilligers uit kwetsbare groepen actief te betrekken, stijgen ze boven zichzelf uit. Enkele vaste gezichten nemen zelfs op eigen houtje werkgroepen op sleeptouw. Los van het onderwerp Utopia, maakt dat enthousiasme van zoveel mensen de stad op zich al mooier”, vertelt Kasper Verhelst die de verschillende trajecten, voorstellingen en vrijwilligers begeleidt en op elkaar afstemt. De werking is democratisch, de festivalprijzen zijn dat ook. Koffie, water en thee zijn zelfs gratis. 

Impact

Het stadsfestival is meer dan een weekend plezier. Heel wat onderdelen leiden ook na het feestweekend een eigen leven. Als rondreizend kunstwerk in Vlaanderen, maar ook door nog steeds mensen haast wekelijks samen te brengen. Zo zijn het Roeselaarse textielatelier en Télécommandé twee natrajecten van De Tuin der Lusten. “De Tuin der Lusten heeft een maatschappelijke impact. Het zindert na en dat is fijn. De boodschap om mensen te betrekken en de stad mooier te maken, brengen we niet met de wijzende vinger, maar door leuke dingen te creëren. Dat we daarmee mensen uit alle lagen van de bevolking bereiken, is schitterend”, besluit Kasper Verhelst.

Silence for Peace

Vormingplus werkt mee op haar eigenzinnige manier om Utopia te verbeelden en te creëren, zowel in de aanloop naar als op het festival zelf. Dat doen we onder meer door er stilte en verstilling een plaats te geven. Stilte en verstilling mogen voor ons geen utopia blijven, maar moeten een basisplaats krijgen in onze snelle doordraaimaatschappij. Stilte en verstilling zijn geen luxeproduct maar een basisrecht. Samen-zijn in stilte werkt verbindend daar waar woorden soms verdelen. Vanuit dit gegeven werd Silence for Peace opgestart n.a.v. de aanslagen in Brussel en Zaventem in maart 2016. Op 15, 16 en 17 september wil men honderden mensen samen brengen in Brussel om in stilte te zitten. Wij sluiten ons aan bij deze beweging vanuit Roeselare. We verzamelen op vrijdag 16 september (17u) op Site Noord, Mergaertstraat 15 te Roeselare (meer info en inschrijven). Ook in Kortrijk is een Silence for Peace-moment voorzien, op zondag 9 oktober (10u - meer info & inschrijven).

Kom met ons verstillen en verbinden op de vooravond van de Tuin der Lusten. Laten we van de utopie een realiteit maken.

 

INFO

Stadsfestival De Tuin der Lusten
zaterdag 17 september, vanaf 18u tot middernacht
zondag 18 september vanaf 11u tot 19u
Op Site Noord, D. Mergaertstraat 15, Roeselare 
Gratis toegang
Lees hier de programmafolder

Het thema utopie komt in het najaar nog volop aan bod bij Vormingplus,