Rita Gesquiere: eenvoud siert

U bent hier

Home > Nieuws > Rita Gesquiere: eenvoud siert

 

Over kruidensoep, een sabbatjaar en met aandacht naar een weide kijken.

Rita Gesquiere begeleidt voor Vormingplus niet alleen kruidenworkshops, maar neemt haar  cursisten regelmatig mee tijdens meditatieve, stilte- of kruidenwandelingen. Stilte zoekt ze al lang op. Als kind van Poperinge ging ze dikwijls naar de militaire begraafplaats Lijssenthoek, waar ze vaak lange tijd in haar eentje bleef zitten. “Ik voelde op een of andere manier dat me dat goed deed.” In mei fietste ze met haar partner vanuit het West-Vlaamse Langemark naar het Deense Langemark, 1300 km verder. De rode draad in haar verhaal: eenvoud.

Vanwaar je interesse in meditatieve wandelingen en kruiden?

Dat is tweeledig. Ik ben al heel lang geïnteresseerd in wilde planten, ook al toen ik nog werkte als lerares Frans en geschiedenis. Toen ik halftijds ginds werken heb ik een driejarige opleiding tot herboriste gevolgd. Op het moment dat ik afstudeerde kon ik op brugpensioen gaan, en begon ik wandelingen voor Natuurpunt te begeleiden en workshops te geven. Nu werk ik als zelfstandige in bijberoep, maar noem het gerust een uit de hand gelopen passie. 
Via een andere weg ben ik bij de meditatieve wandelingen terecht gekomen. Ik had veel nood aan rust in mezelf, wou stoppen met piekeren en ik sukkelde wat met slaapproblemen. Een cursus autogene training hielp me wel wat. Daarna heb ik mindfulness leren kennen, zo’n 15 jaar geleden, toen je daar nog nauwelijks van hoorde. De natuur verbindt die twee voor mij.

Wat fascineert je zoal in kruiden en wilde planten?

Ik ben een buitenmens, de natuur trekt mij naar buiten. Toen ik vroeger ging wandelen of fietsen was ik gefrustreerd dat ik de planten onderweg niet kende. Ik wou ook weten wat je er mee kunt doen. En hoe meer ik van planten leerde kennen - en in het begin was dat zeer intensief -, hoe meer ik zag. Door mijn kennis keek ik beter. Ik zag niet alleen een mooi landschap, maar ook de rijkdom die er te zien was in kleine dingen. Ik was totaal geconcentreerd op dat plantje, en dat bracht mij rust. 

Ondertussen geef ik cursussen over en met (wilde) kruiden en etherische oliën. Ik deel graag mijn kennis met anderen tijdens wandelingen of workshops. 

Wat vind je belangrijk om mee te geven aan je cursisten tijdens een meditatieve wandeling?

Sommige mensen schrikken van het woord 'meditatie', omdat ze vrezen uren op een bankje te moeten zitten. Dat is trouwens ook niets voor mij, dus ik dwing mezelf er ook niet toe. Het wandelen ligt me ook beter, misschien is dat eerder westers. 

Ik geef geen theorie, ik ben zelf geen filosofisch type, de oefeningen zijn praktische middeltjes die je overal kunt toepassen. Wat ik wil meegeven is waar ik zelf het meest deugd aan heb: tonen hoe je op een heel eenvoudige manier tot innerlijke rust kunt komen en de stroom van gedachtenspinsels kunt stopzetten, door je bijvoorbeeld te concentreren op je ademhaling. Ik ondervind tijdens de wandelingen dat de meeste mensen niet vertrouwd zijn met dergelijke oefeningen. Maar het is eigenlijk eenvoudig, want kan je ze overdag herhalen, zelfs als je bijvoorbeeld aan de kassa staat te wachten. Het helpt je om met je ergernis om te gaan en niemand ziet het bovendien. Je ademhaling is er altijd, daar kan je altijd iets mee doen. 

Eenvoud is belangrijk voor je?

Ook in mijn kruidenworkshops probeer ik met eenvoudige producten, zoals honing, kokosvet, amandelolie, zeezout of etherische oliën te werken. Het is belangrijk dat de deelnemers thuis aan de slag kunnen en de nodige producten gemakkelijk vinden.
 

Nood aan stilte

“Stilte is belangrijk voor mij, het brengt me terug tot mezelf, ik leer mezelf er beter door kennen en het is goed voor mijn gemoedsgesteldheid. Wandelen in de stilte doet mij als herboren terug thuis komen, al weet ik dat stilte ook beklemmend of bedreigend kan zijn. Maar de stilte is niet lastig als ik met groepen naar buiten ga. Helemaal stil is het bijna nooit, maar uiteindelijk gaat het erom je innerlijke stilte terug te vinden en de gedachtenmolen stop te zetten. Gandhi zei ooit eens: “Verstoor de stilte niet, tenzij wat je zegt mooier is dan de stilte.” Ik vind dat prachtig.” 

Je begeleidt ook stiltewandelingen. Maar zijn er nog stilteplekken in onze regio?

Ik las ooit eens dat een journalist, ergens in Vlaanderen, een opname wou maken met vijf minuten volledige stilte. Hij vond de plek niet. Ofwel was er een auto, of een vliegtuig, er was altijd wel ergens een omgevingsgeluid. Vlaanderen is niet echt meer stil en zeker in de sterk verstedelijkte regio Midden- en Zuid-West-Vlaanderen is een stilteplek moeilijk te vinden. Je hoort altijd iets, 

Natuurlijke geluiden zoals een vogel of het ritselen van de bomen horen bij de stilte. Dat zijn natuurlijke omgevingsgeluiden die bij een stilteplek horen. Maar veel mensen hebben de voeling met de natuur verloren. Onze fixatie op beeldschermen versterkt dit nog. Daarom geef ik ook altijd aardingsoefeningen. Ik laat mensen een boom kiezen die ze moeten vasthouden, met de voeten stevig op de grond. Dat is wat onwennig in het begin, maar het doet vaak heel goed. Of wandelen met je aandacht gericht op je voeten. Traag stappen, zodat je je zolen voelt, helpt ook aarden. Zelf wandel ik graag op blote voeten. En de natuur voedt mij.

Hoezo?

Toen ik 50 was en nog les gaf, zat ik aan het eind van mijn krachten. Toen het ik beslist om een sabbatjaar te nemen en heb ik een jaar lang vrijwilligerswerk gedaan op biologische boerderijen in het buitenland. Dat verbond me met de aarde. In de winter plukte tomaten op de Canarische eilanden en in juni aardbeien in Nederland. Veel mensen hadden het me me afgeraden, en financieel was het heel lastig, maar het werken met mijn handen bracht me rust. Mijn hoofd kunnen loslaten deed me goed. Nog altijd heb ik plezier van die ervaring die mijn leven heeft veranderd, mijn geest vrij gemaakt en mijn horizon verruimd.

Je gaf ook al diverse kruidenworkshops voor kansengroepen. Hoe loopt dat?

Voor mij is dat fantastisch. Ik krijg daar zoveel van terug dat ik telkens vol energie thuis kom. Het prettige eraan is dat ik kan meegeven dat je niet altijd naar een duur wellnesscentrum hoeft te gaan om je te laten verwennen. Het kan ook eenvoudiger. Met honing kan je bvb. ook je haar wassen of je voeten masseren met een lekkere zelfgemaakte lavendelolie. 

Interview: Jan Timmerman

PRAKTISCH
 

Keltische bomenwandeling
zo 1 oktober 2017 - 14.00 u
‘t Veld, Bloemgatstraat 9, Ardooie
€ 12

De fascinerende kruidenwereld
do 5, 12, 18 oktober 2017 - 19.30 u
De Lochting, Oude Stadenstraat 15, Roeselare
€ 62

De fascinerende wereld van kruiden 
do 16, 23, 30 november 2017 - 19.00 u
CC De Steiger, Waalvest 1, Menen
€ 30 (excl. € 5/les voor ingrediënten)

Honing: ontdek haar veelzijdige mogelijkheden
di 28 november 2017 - 19.00 u
De Lochting, Oude Stadenstraat 15, Roeselare
€ 20

Met kruiden de winter door
ma 11 & 18 december 2017 - 19.00 u
bibliotheek, Doorniksesteenweg 77 A, Avelgem
€ 20