Oproep: heb jij ooit een bijna onmogelijke keuze moeten maken?

U bent hier

Home > Nieuws > Oproep: heb jij ooit een bijna onmogelijke keuze moeten maken?
Hallo,
 
mijn naam is Jasmien en ik moet je iets vragen.
 
Heb jij ooit een bijna onmogelijke keuze moeten maken?
 
Sorry dat ik zo met de deur in huis val. Ik ben op zoek naar mensen die (anoniem) mij hun verhaal willen vertellen. Want dat is wat ik doe. Ik verzamel verhalen om die daarna aan anderen te laten horen. Omdat ik vind dat je verhaal vertellen goed voor je is, maar ook omdat luisteren naar verhalen van anderen enorm veel voor je kan betekenen, op eender welke manier.
 
Ik wil het over keuzes hebben. Er zijn er die zeggen: ‘het leven bestaat uit keuzes maken’, sommigen zweren zelfs dat ‘liefde een keuze is’. Ik had daar vroeger geen benul van. Keuzes maken, dacht ik… ik volg wel mijn buikgevoel. Nu ja, ik volg nog steeds mijn buikgevoel, maar ondertussen weet ik dat ik je ook vanuit je buik keuzes kan maken.
 
En laat die buik nu net de omgeving zijn waar mijn vraag zich stelt.
 
Het gaat om de de NIP-test. Kort gezegd is de NIP-test een bloedtest die zwangere vrouwen kunnen laten doen om het risico op het syndroom van Down op te sporen.
 
Ben jij na een positieve test ooit voor een keuze komen te staan? Hoe ben je daarmee omgegaan? Hoe ben je tot jouw beslissing gekomen?
 
Wat de beslissing ook was, ik zou graag samen met je praten over hoe jij en je omgeving dat beslissingsproces hebben beleefd. Zodat we jouw ervaring in een verhaal kunnen gieten en dat delen met mensen zoals ik, die er bijna helemaal niks van af weten; met mensen die nu of later voor een gelijkaardige keuze komen te staan; met de maatschappij, omdat we het recht hebben om in vrijheid te kunnen kiezen, omdat we het recht hebben om over onze keuzes te kunnen praten.
 
Wil je graag meedoen met dit project?
 
Laat je gegevens achter via de website bloedtest.org/up en misschien spreken we binnenkort ’s af.
 
Jasmien (Braakbal.be)
 

Benieuwd wat het resultaat zal zijn? Beluister via Soundcloud de proloog van de podcast 'TRILLINGEN' die Jasmien Aernout momenteel maakt voor het Bloedtest-project.
 

'United Perfection' (UP) is de beweging ‘United Perfection’ – gekaderd binnen het project Bloedtest – vraagt aandacht voor belangwekkende en ingrijpende maatschappelijke ontwikkelingen n.a.v. medische technologische evoluties zoals de NIP-test. UP spreekt zicht niet uit voor of tegen de NIPT. UP wil wel een genuanceerd maatschappelijk debat stimuleren over de ethische en emotionele dilemma’s waarmee we als mens en samenleving geconfronteerd worden bij het doorvoeren van medische technologische evoluties zoals de NIPT.  Het gaat over de kern van burgerschap en democratie in tijden van geruisloze verschuiving van ingrijpende maatschappelijke normen. Hoe betrekken we alle burgers, met inbegrip van de geviseerde groepen, ruim en niet geruisloos, bij de grote ethische vragen die nu en in de toekomst op ons afkomen?

Met United Perfection faciliteren we op verschillende manieren het debat met koppels, zwangere vrouwen, artsen, mensen met een beperking, journalisten, wetenschappers, geïnteresseerde burgers, filosofen, kunstenaars, ethici, … en graag ook met jou!
 
'United Perfection' is een initiatief van Vormingplus MZW, Konekt vzw, Het Pakt, vzw Wit.h en de Hogeschool Vives, en kadert binnen Bloedtest. Bloedtest is een artistiek project van vzw Wit.h en Museum Dr. Guislain, en resulteert in de tentoonstelling 'Walking Opera' in Museum Dr. Guislain tijdens de zomer van 2019. (www.bloedtest.org)