Kortrijkse Letterzetter aan de slag met herinneringen

U bent hier

Home > Nieuws > Kortrijkse Letterzetter aan de slag met herinneringen

“Wat ik vooral fascinerend vind aan ‘de vroegste herinnering’ is het soort vragen dat het kan oproepen.”

 

In het voorjaar van 2015 werd Bart Jaques verkozen tot Letterzetter van de stad Kortrijk. Deze podiumdichter, performer en beeldhouwer uit Gent injecteert, onder het pseudoniem Bardthesque, een shot rock’n’ roll in de poëzie: als frontman van Ten Adem en sinds kort dus als eerste Kortrijkse Letterzetter. In de hoedanigheid van alternatieve stadsdichter stuurt hij een collectief van Lettertypes aan. Dit jong geweld gaat de komende jaren met poëzie in al zijn gedaanten aan de slag; je kan hen op de meeste verrassende plaatsen en momenten aan het werk zien. Dat geldt uiteraard ook voor de Poëzieweek (28 januari tot 3 februari 2016). We trokken aan de mouw van Bart Jaques voor een kort gesprek.

 

 

 

 

Je bent nu bijna een half jaar de Kortrijkse Letterzetter. Hoe loopt het?

Goed hoor! Ondertussen hebben we een kerngroep van Lettertypes en gingen we al samenwerkingen aan met onder meer Quindo, Texture, Ons Erfdeel, Theater Antigone,... 

Hoe vat je het ambt van Letterzetter op?

Bondig gezegd: jongeren helpen om hun kunst verder te ontwikkelen en mogelijkheden bieden om ermee naar buiten te komen. Ik gedraag me eigenlijk een beetje zoals een atelierdocent in de kunstacademie. Volgens mij is dit werkelijk het stadsdichterschap van de toekomst. 

De groep Lettertypes is heel divers, ook al hebben ze allemaal een bijzondere voorliefde voor het woord. Er zitten gasten tussen die gedichten, proza en zelfs scenario’s schrijven, daarnaast zijn er danseressen en fotografen. Het woord is onze hoofdfocus, maar dans, fotografie, muziek of beeldende kunst zijn evengoed talen, hé. Zelf coach en coördineer ik vooral en samen met Vincent Coomans van de stadsbibliotheek regel ik ook de praktische zaken. 

Binnenkort zullen we regelmatig een Lettertype in de spotlights zetten. Stuk voor stuk krijgen ze een professioneel portretprofiel op onze website. Hou dus zeker onze website www.kortrijk.be/letterzetterkortrijk) maar ook onze Facebook-pagina in de gaten. En als je ze echt beter wilt leren kennen dan kom je toch gewoon naar projecten waar we aan deelnemen! 

Het thema van de Poëzieweek 2016 is 'herinneringen'. Ook jij en de Lettertypes werken er aan mee. Zijn herinneringen interessant om mee aan de slag te gaan? 

Wie maakt ze niet? Droogweg zijn herinneringen het archief aan beelden dat je overhoudt na zaken te hebben beleefd. Mits het nodige ambacht kan een kunstenaar daar iets poëtisch uit tevoorschijn halen. Hoe dieper je in jouw archief duikt en hoe groter je ambacht, des te waarachtiger het resultaat. Ik zie herinneringen dan ook als een gereedschapskit. Iemand zei eens dat in het doorgedreven eigene het universele zich openbaart. Dat vind ik wel wat hebben. 
Anderzijds heeft ons lichaam ook een geheugen, met beelden heeft dat weinig uitstaans, zo lijkt het. Om maar te zeggen, je kunt herinneringen van zoveel verschillende kanten benaderen en dat maakt het alleen maar boeiender. Maar zo zie ik het, het is te zeggen: vandaag zie ik dat in ieder geval zo. 

Waarom wordt de vraag 'wat is je vroegste herinnering' zo vaak gesteld? 

Misschien omdat onze vroegste herinnering het meest fundamentele beeld is dat we van onszelf hebben, of omdat het iets zegt het over wie we willen zijn? Wat ik vooral fascinerend vind aan ‘de vroegste herinnering’ is het soort vragen dat het kan oproepen. Hoe kom je in vredesnaam tot je vroegste herinnering? Kies je jouw vroegste herinnering zelf? Is het gewoon een luikje dat je opent of blader je eerder door je herinneringen en pik je er eentje uit? Heb je dat beeld trouwens werkelijk gezien? En wat met het geheugen van het lichaam? Wat met dieren en planten? Teruggaan naar je vroegste herinnering is een soort van tijdreizen, je gaat helemaal terug naar jouw oerbeeld van jouw identiteit. Een vroegste 
herinnering is best wel iets eigenaardig. Eerst lijkt het vrij banaal maar eens je erover begint na te denken wordt het alsmaar verontrustender. Daar hou ik wel van. 

Naar aanleiding van de Poëzieweek wordt op 30 januari een nocturne-wandeling georganiseerd in Kortrijk. Kun je al een tipje van de sluier oplichten?

Op een zevental locaties in de binnenstad zullen er verschillende poëtische interventies plaatsvinden. Wie dat wil, kan zich inschrijven voor een rondleiding met een poëtische gids. Vanuit het Lettertype Collectief werd ook een oproep gelanceerd om Mattijs Deraedt (een van de Lettertypes) te helpen zoeken naar zijn vroegste herinnering (klik hier). 

Interview: Maarten Vanhee

Meer info over Memento, de eerste woordnacht van Kortrijk (op zaterdag 30 januari 2016) vind je hier of via de site van stad Kortrijk.