"Koken en bewustzijn"

U bent hier

Home > Nieuws > "Koken en bewustzijn"

In de vegetarische keuken met Peter Vandermeersch

 

Peter Vandermeersch is al jarenlang docent bij Vormingplus, waar hij vegetarische kooklessen geeft. We vroegen hem naar zijn passie voor het koken en de inspiratie voor het vegetarisme. “Het was een zoeken en het duurde ook een hele tijd alvorens ik een ‘andere’ voeding dan de klassieke voeding leerde kennen. Het was vooral ook een weg van veel zelfstudie, uitproberen en experimenteren omdat er nog geen ‘vegetarische opleidingen’ voorhanden waren.  Het werd me echter duidelijker en duidelijker dat er veel nood was aan ‘vorming’ omtrent dit thema. Zo ontwikkelde zich stap voor stap  ‘De Zonnekeuken’ tot een volwaardige kookschool en job.

Een vegetarische maaltijd kan vele vormen aannemen: een ‘saaie’ versie waarbij het vlees wordt vervangen door een burger maar de maaltijd kan evengoed divers, kleurrijk en smakelijk zijn. 

Dat klopt. Maaltijden kunnen klassiek opgebouwd worden, vertrekkende vanuit het vlees. De eerste stap naar een meer vegetarisch voedingspatroon is het vlees weglaten en vervangen door iets dat op vlees lijkt of de plaats van het vlees inneemt op het bord. Dit is vrij normaal en logisch. Maar het kan ook anders, en geleidelijk aan leer je een maaltijd vanuit andere ingrediënten volwaardig opbouwen. Het is dus vooral ook anders leren denken, zeker wanneer we dit duurzaam willen integreren. 

Een vegetarische maaltijd kan bijzonder lekker zijn, maar ook heel tijdrovend. Of niet?

Het is zeker mogelijk om met relatief weinig tijd en weinig ingrediënten toch een vegetarische maaltijd te bereiden. Maar hiervoor moet je enkele ‘nieuwe’ producten leren kennen en een basiskennis ontwikkelen om dan, na verloop van tijd, even snel of uitgebreid maaltijden te bereiden zoals voorheen. Als je een maaltijd bereidt met verse ingrediënten is dat altijd een bewuste keuze die meer tijd vraagt. Een kant-en-klaar bereide maaltijd staat daar tegenover. Het is een keuze die je elke dag opnieuw moet nemen.

Wat wil je deelnemers bijbrengen met je kooklessen? Wanneer is voor jou een kookcursus geslaagd?
 
De kooklessen zoals ik die geef zijn méér dan het koken van recepten. Die zijn er bij miljoenen te vinden op het internet en in kookboeken. Uit een kookles moet je iets anders kunnen leren; we werken steeds aan de hand van een thema dat wordt uitgewerkt in de recepten. Die zijn meestal geen doel op zich.
 
Belangrijk is om inzicht te ontwikkelen in voeding en er bewuster mee om te gaan.  Vegetarisch koken is anders leren denken en dit dan concreet omzetten in de maaltijden.  Zo ontstaan de maaltijden niet meer zozeer vanuit een collectief denken maar meer vanuit inzicht en een thema. Het is niet los te denken van bewustzijnsontwikkeling. Dat is eigenlijk wat deze lessen beogen: een synthese van koken en bewustzijnsontwikkeling of een concrete vorming van het denken.

Wat zijn jouw inspiratiebronnen bij jouw manier van vegetarisch koken?
 
Ik bestudeerde en bestudeer nog steeds tal van diverse manieren van kijken en omgaan met voeding. Dit maakt het net zo boeiend; je ziet hoe een bepaalde manier van denken leidt tot een bepaald voedingspatroon of leer. 

Meestal vertrekt men tegenwoordig vanuit de vraag of iets gezond of ongezond is voor het lichaam. Alleen is men het niet altijd eens wat nu werkelijk gezond of ongezond is. Een openbaring voor mij was het denken van Heinz Grill, maar ook van Rudolf Steiner. Zij beschrijven vooral ‘de werking’ van een voedingsmiddel, en niet alleen op het fysieke vlak maar ook op het vlak van de levenskrachten, het bewustzijn en de bewustzijnskrachten of het denken, het voelen en de wilskracht.

Ik volgde een driejarige opleiding in Italië en tal van seminaries om deze manier van omgaan met voeding concreet te leren omzetten in de keuken. Op dit moment vertaal ik het Duitstalige boek van Heinz Grill. Dat zal, als alles goed loopt, in 2017 verschijnen.     

 

Interview: Conny Vercaigne