Jonas Ghyselen haalt de creativiteit in je naar boven

U bent hier

Home > Nieuws > Jonas Ghyselen haalt de creativiteit in je naar boven

 

"Weten wie je bent en hoe je creëert is belangrijker dan wat je maakt."

 

Jonas Ghyselen is een nieuwe naam bij Vormingplus. Deze leerkracht beeldende kunst begeleidt op zondag 17 september een workshop druktechniek (suikeretsmethode en droognaaldtechniek) in Kortrijk. Een kennismaking.

Stel je jezelf even voor?

Mijn naam is Jonas Ghyselen, oorspronkelijk van Blankenberge, maar nu woon ik al 8 jaar in Gent. Als kind al was ik gefascineerd door tekenen. Niets kon mij zo bezighouden als een potlood en papier. Het was echter mijn grootvader die ervoor zorgde dat ik zelf begon te tekenen. Hij was steeds een grote invloed op de persoon die ik nu ben en word. 

Vanwaar komt je interesse voor druktechnieken?

Ik studeerde grafische technieken in het VTI Brugge. Ik blonk uit in vakken als ontwerp en technisch tekenen en vond de techniek van het drukken zeer fascinerend. Want je tekent iets en dat kan je reproduceren, fantastisch! Later, na het middelbaar, werkte ik nog 3 jaar in een drukkerij vooraleer ik een studie in de beeldende kunsten aan Sint Lucas in Gent begon. In het hobbelige eerste jaar maak ik de evidente keuze om vanaf het tweede jaar Vrije Grafiek te studeren. 

Mijn thesisonderzoek in de lerarenopleiding ging over makkelijke druktechnieken met of zonder pers. Uit dit onderzoek zijn veel technieken voort gekomen die ik nu gebruik als basis in de workshops. Mijn grootste passie in de wereld van druktechnieken is het etsen. Geen enkel medium krijgt de gevoeligheid van een tekening zo mooi op beeld als een ets. De vele handelingen en de onvoorspelbaarheid van het zuren geven mij een extra dimensie in het creëren. Ik hoop later een groot atelier te kunnen uitbouwen.

Wat mogen deelnemers verwachten van jouw workshop?

Om het in enkele woorden samen te vatten: plezier, fun, een zoektocht, weerstand, verwarring, experiment maar vooral verwondering.

Hoe pak je de workshop aan?

Als eerste leer ik een techniek aan en dan, …dan laat ik los. Er is altijd een doel, maar het pad ernaartoe is belangrijker en kan elke keer anders zijn. Ik wil dat mensen zelf gaan ontdekken en een eigen weg vinden in de techniek. Ik ben van mening dat er duizend wegen zijn. Als docent wandel ik enkel mee op het pad en wanneer je struikelt raap ik je op.
 
Hoe haal je de creativiteit van de deelnemers naar boven?

Ik kijk naar de individuen en de persoonlijkheid van de deelnemer. Iedereen is anders en dat geld ook voor creativiteit. Ik ga mee op onderzoek naar persoonlijke creativiteit. Soms kan het zijn dat men niets 'mooi' heeft gemaakt tijdens de workshop, maar dat er des te meer verrijking aan mentale bagage is. Weten wie je bent en hoe je creëert is belangrijker dan wat je maakt.
 

Bij Vormingplus is het sociaal leren belangrijk. Hoe ga je om met dit groepsgebeuren als lesgever?

Hoewel ik als lesgever zeer individueel werk zorg ik ervoor dat de groep ook als een geheel groeit. Ik maak van de workshop een gebeuren, een magisch moment waarin iedereen kan onderzoeken, zichzelf kan zijn en tonen wat men heeft gemaakt. Ik stimuleer deelnemers om te kijken naar het werk van de anderen.

Heb je kunstenaars die met druktechniek werk(t)en en die jou inspireren?

Er zijn er enkele. Vooreerst James Turell, een lichtkunstenaar die ook een serie prachtige etsen heeft gemaakt. Fantastisch hoe hij licht kan weergeven. Om zijn projecten te financieren maakte Christo, bekend van zijn 'inpakkunst' prachtige litho’s van zijn projectschetsen. En verder laat ik me inspireren door Kiki SmithJohn CageOlafur EliassonWilliam BlakeRembrandt en Leonardo Da Vinci.

 

jonasghyselen.com

 

PRAKTISCH 

Workshop druktechniek - suikeretsmethode en droognaaldtechniek
zondag 17 september 2017 (10u-17u)
Vormingplus MZW, Wandelweg 11, Kortrijk (locatie)
€ 45 (incl. € 20 materiaalkost)
>> schrijf je hier in