​DRIVEN, verhalen van objecten

U bent hier

Home > Nieuws > ​DRIVEN, verhalen van objecten
 
 
Een tentoonstelling over wonen, verbouwen, een man die langs een gebouw fietst, verhalen, objecten & mensen.
 
We zijn een land dat graag bouwt, verbouwt, ombouwt. We leven met de een baksteen in de maag en toch staan we vaak niet stil hoe belangrijk de plek is waar we wonen. Het is een onderdeel van ons zijn, van onze identiteit. Het is de plek waar we dromen, verhalen delen en ook kwetsbaar durven zijn.
 
Verandering en verbouwen staat duidelijk centraal op de site van de 'Drie Hofsteden' in Kortrijk. Maar wie zijn die mensen achter de gevels, wat zijn hun verhalen en belangrijke levens objecten? 
Een object is een tastbaar iets, meestal bestaand uit levenloze materie. Met de meeste voorwerpen uit onze omgeving gaan we achteloos om. Het ene is makkelijk vervangbaar door het andere. Het zijn vaak wegwerpproducten geworden. Maar is dit zo, zijn er objecten die meer betekenen dan we op eerste zicht zien?
Sommige voorwerpen hebben speciale waarde, aan sommige raken we gehecht en zijn onvervangbaar. Ze hebben een grote symbolische of emotionele waarde.
 
De intieme tentoonstelling 'Driven, verhalen van objecten', een organisatie van Schouwburg Kortrijk, is het resultaat van een zoektocht naar deze voorwerpen bij de bewoners van de de 'Drie Hofsteden', een site onderhevig aan verandering en verbouwing. In de zoektocht naar deze objecten krijg je een persoonlijk project van de bewoners, een portret dat getoond zal worden in een intieme tentoonstelling waar je de bewoners en misschien ook jezelf beter leert kennen. Curator van deze tentoonstelling is kunstenaar Jonas Vansteenkiste.
 
In het kader hiervan organiseert Vormingplus MZW een filosofisch café op 3 mei. Tijdens een filocafé denken we na over de bijzondere betekenis van die voorwerpen. Wat maakt onze gekoesterde voorwerpen zo bijzonder? Wat doen ze met ons, wat doen wij met die voorwerpen, wat maakt hen uniek, wat betekenen ze … en, hoe ontstaat betekenis?
 
In een filocafé denk je traag en zorgvuldig, we laten ons inspireren door onze voorwerpen en we denken in woord en wederwoord. Een ervaren gespreksleider begeleidt het gesprek en bewaakt het filosofisch gehalte van het gesprek.
Voorkennis is niet vereist, een open geest is voldoende.
 
EXPO - van 28 april tem 21 mei 2018
Opening op vrijdag 27 april (19u)
Kortrijk 1302 – Begijnhofpark, 8500 Kortrijk
gratis
 
Vernissage op vrijdag 27 april  (19u) in Kortrijk 1302, Begijnhofpark, Kortrijk
  • Verwelkoming
  • Inleiding op de tentoonstelling door Jonas Vansteenkiste (Artistiek Coördinator)
  • Babbelbox  - Vormingplus Kortrijk
  • Bezoek aan de tentoonstelling en receptie
 
Openingsuren
elke dag, ook op zon-  & feestdagen
tot 30 april (van 10u-17u)
vanaf 1 mei (van 10u-18u)
 
Filosofisch café
donderdag 3 mei (19u30)
KORTRIJK  1302 – Begijnhofpark, 8500 Kortrijk
gratis