Dag tegen armoede focust op geestelijke gezondheid

U bent hier

Home > Nieuws > Dag tegen armoede focust op geestelijke gezondheid

De strijd tegen armoede en maatschappelijke uitsluiting blijft er een die telkens opnieuw onder de aandacht moet worden gebracht. Omdat het stijgend aantal jobs in België verkeerdelijk de indruk kan wekken dat daarmee het aantal armen daalt. Niets is echter minder waar: werklozen belanden steeds vaker in de armoede en zelfs voor wie een job uitoefent loert de armoede vaak om de hoek.

Deze blijvende aandacht voor mensen in armoede kent een jaarlijks hoogtepunt op 17 oktober, wanneer in steden en gemeenten overal ter wereld het verzet tegen armoede in de verf wordt gezet. Dit jaar kiest het Netwerk tegen Armoede voor geestelijke gezondheid als centraal thema dat hoe dan ook vaak onderschat wordt, en zeker bij mensen in armoede. Ook Vormingplus MZW is opnieuw betrokken bij de organisatie van 17 oktober in Roeselare én in Menen.

Roeselare
Op onze blog De Toekomstmakers lees je een interview met Sarah Lal, projectmedewerker toegankelijke gezondheidszorg bij stad Roeselare, en verantwoordelijk voor de organisatie van de Roeselaarse acties rond 17 oktober.
De volledige kalender met alle activiteiten vind je op roeselare.be en hier.
Lees ook onze andere blog posts op detoekomstmakers.be.

Menen

Ook in Menen staat van alles te gebeuren n.a.v de Werelddag van verzet tegen Armoede. Een breed netwerk van partners en organisaties staat in voor de activiteiten in Menen. Er ontspint zich een traject met poëzie en woordkunst, met mensen die aan den lijve ondervinden wat het betekent om in armoede te leven. Hoe kan je poëzie en woord gebruiken om hierover te getuigen, om de eigen ervaring met de samenleving te delen? Dichteres Tine Moniek staat in voor de begeleiding van het traject. 

Op 17 oktober ‘17 tijdens de Werelddag van verzet tegen Armoede, is iedereen welkom om 19u bij De Figuranten in het Poortershuis (Wervikstraat 209 - Menen) (meer info).

De gedichten worden voorgelezen en er is de theatervoorstelling 'Jordy' van het theatergezelschap Lucinda Ra (een reconstructie van het laatste levensjaar van Jordy, een jongen van achttien die dood werd teruggevonden in Gent).  We praten samen na bij een kom lekkere soep en brood.

Kortrijk

Al wandelend met verhalen door een onbekend Kortrijk krijgen mensen en plaatsen een gezicht. 11 227 mensen in Kortrijk leven in armoede. Aan de hand van een digitale wandeling stelt A'kzie, vereniging waar armen het woord nemen, enkele van hen aan je voor. Het zijn verhalen die vertellen wat zich achter de gevels verschuilt.