Naar een duurzame samenleving: hoe de tegenstellingen verzoenen?

U bent hier

Home > Naar een duurzame samenleving: hoe de tegenstellingen verzoenen?

Wanneer

di, 25/08/2020 - 19:30 - 21:30
Voeg toe aan kalender2020-08-25 19:30:002020-08-25 21:30:00GMT+01:00Naar een duurzame samenleving: hoe de tegenstellingen verzoenen?Wandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 5.00

 

De discussie over hoe we best evolueren naar een duurzame samenleving levert, op zijn zachtst gezegd, zeer uiteenlopende standpunten op.

Duurzaam gedrag kan bekeken worden op het niveau van individuen, groepen en landen en uiteindelijk vanuit het perspectief van de hele wereld. Vooral op individueel gebied zijn de keuzes soms verscheurend. Het is altijd schipperen tussen (keuze)vrijheid en verantwoordelijkheid (met betrekking tot de impact van die keuzes).

In vaktermen balanceren we vaak tussen enerzijds een eco-modernistisch programma met technologische oplossingen (“Een circulaire en koolstofarme economie lost alles op.”). Daarnaast staat een ecologisch-sociaal programma (“Zolang we allemaal niet minder consumeren, komen we er niet.”). Deze twee visies zijn ook vaak de inzet van discussies op partijpolitiek niveau. 

Ligt de oplossing ergens in het midden, waarbij we het beste van beide visies combineren? 

En kunnen we dan nog rekening houden met andere factoren als inkomens- en opleidingsniveau, woonsituatie (stad versus platteland), (politieke) ideologie, onze psychologische gesteldheid, normen en waarden... ?

Kortom, duurzaamheid vraagt heel vaak een subtiel balanceren. We verkennen verschillende mogelijkheden en zoeken de juiste balans daarin.

Over de begeleiding:

Er zijn nog plaatsen beschikbaar