Landschapslezen: Heuvelland

U bent hier

Home > Landschapslezen: Heuvelland

Wanneer

za, 22/08/2020 - 10:00 - 18:00
Voeg toe aan kalender2020-08-22 10:00:002020-08-22 18:00:00GMT+01:00Landschapslezen: HeuvellandRodebergstraat 8950 Heuvelland

Waar

parking van De Kosmos
Rodebergstraat
8950 Heuvelland

Prijzen

Standaardtarief - 25.00
Sociaal tarief - 12.50
Studententarief - 12.50

 

Een landschap kun je slechts vatten als je er doorheen beweegt. Zo ontstaan er steeds wisselende standpunten. Een landschap is niet alleen een beeld, maar ook een bewegingsruimte die zijn waarde pas onderweg prijsgeeft. Karaktervolle landschappen doen een beroep op je geheugen, verbeelding en betrokkenheid. Het landschap bevat het verhaal van mens en natuur, van de vroegste tijden tot nu. Het is een anonieme, gemeenschappelijke creatie in de ruimte.

Deze zomer trekken we opnieuw naar enkele bijzondere natuurgebieden, waar we ons door het landschap laten inspireren. Met hoofd, hart en voeten. Het geheel is opgevat als een workshop, vol onverwachte ontmoetingen. In dialoog en uitwisseling, met de nodige stiltes. Kijken, wandelen en filosoferen gaan immers wonderwel samen. Wandelen is de uitgelezen manier om op verhaal te komen en je opnieuw te laten verwonderen. Begeleider Joris Capenberghs reikt onderweg inzichten aan en leest voor. 

Heuvelland is een van de weinige nog uitgesproken landelijke gemeenten in Vlaanderen aan de grens met Noord-Frankrijk. Het glooiende landschap zit boordevol geheugen en herinnering. Soms lieflijk en idyllisch, soms hard, grimmig en onvoorstelbaar. Heuvelland lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in de frontlinie, in de tweede helft van de 16de eeuw woedde er een bloedige godsdienstoorlog. Marguerite Yourcenar (1903-’87) verbleef als kind ’s zomers op de Zwarteberg (Sint-Jans-Cappel) en ijverde de laatste jaren van haar leven voor natuurbehoud en landschapsherstel in het Frans-Vlaamse grensgebied. 

Praktische info:

We wandelen ongeveer 15 km. Een goeie conditie en wandelschoenen zijn aangewezen.

Over de begeleiding:

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog, en is als freelance medewerker verbonden aan Waerbeke. Hij beweegt zich - als wandelaar, publicist, vertaler en curator - op het snijvlak van landschappen, erfgoed, artistieke expressie en natuurbeleving. Hij is o.a. docent bij Amarant, Vormingplus en Davidsfonds Academie.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar