Landschapslezen: de Vlaamse Ardennen

U bent hier

Home > Landschapslezen: de Vlaamse Ardennen

Wanneer

za, 30/05/2020 - 10:00 - 18:00
Voeg toe aan kalender2020-05-30 10:00:002020-05-30 18:00:00GMT+01:00Landschapslezen: de Vlaamse Ardennen2 Hoogvorst 9500 Geraardsbergen

Waar

De Helix
2 Hoogvorst
9500 Geraardsbergen

Prijzen

Standaardtarief - 25.00
Sociaal tarief - 12.50
Studententarief - 12.50

 

Een landschap kun je slechts vatten als je er doorheen beweegt. Zo ontstaan er steeds wisselende standpunten. Een landschap is niet alleen een beeld, maar ook een bewegingsruimte die zijn waarde pas onderweg prijsgeeft. Karaktervolle landschappen doen een beroep op je geheugen, verbeelding en betrokkenheid. Het landschap bevat het verhaal van mens en natuur, van de vroegste tijden tot nu. Het is een anonieme, gemeenschappelijke creatie in de ruimte.


Dit voorjaar trekken we opnieuw naar enkele bijzondere natuurgebieden, waar we ons door het landschap laten inspireren. Met hoofd, hart en voeten. Het geheel is opgevat als een workshop, vol onverwachte ontmoetingen. In dialoog en uitwisseling, met de nodige stiltes. Kijken, wandelen en filosoferen gaan immers wonderwel samen. Wandelen is de uitgelezen manier om op verhaal te komen en je opnieuw te laten verwonderen. Begeleider Joris Capenberghs reikt onderweg inzichten aan en leest voor. 


Het Stiltegebied Dender-Mark (28 km²) ligt aan de rand van Vlaamse Ardennen, schrijlings over de provinciegrens tussen Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Het was ooit het eerste erkende stiltegebied in Vlaanderen en is in vele opzichten een kruispunt. Reliëf en bodem zijn er getekend door de werking van zand en leem, water en wind, vorst en dooi. Natuurkrachten hebben miljoenen jaren de tijd genomen om het zeer verscheiden landschap te boetseren. En later heeft de mens er zich gevestigd en het landschap – waar mogelijk – naar z’n hand gezet.

Praktische info:

We wandelen ongeveer 16 km. Een goeie conditie en wandelschoenen zijn aangewezen.

Over de begeleiding:

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog, en is als freelance medewerker verbonden aan Waerbeke. Hij beweegt zich - als wandelaar, publicist, vertaler en curator - op het snijvlak van landschappen, erfgoed, artistieke expressie en natuurbeleving. Hij is o.a. docent bij Amarant, Vormingplus en Davidsfonds Academie.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar