Landschapslezen: de Meetkerkse Moeren

U bent hier

Home > Landschapslezen: de Meetkerkse Moeren

Kijken, wandelen en filosoferen in West-Vlaamse natuurgebieden

Wanneer

za, 24/08/2019 - 10:00 - 17:30
Voeg toe aan kalender2019-08-24 10:00:002019-08-24 17:30:00GMT+01:00Landschapslezen: de Meetkerkse Moeren2 Moerstraat 8377 Zuienkerke

Waar

Natuurreservaat Meetkerkse Moeren
2 Moerstraat
8377 Zuienkerke

Prijzen

Standaardtarief - 25.00
Sociaal tarief - 12.50
Studententarief - 12.50

 

Een landschap kun je slechts vatten als je er doorheen beweegt. Zo ontstaan er steeds wisselende standpunten. Een landschap is niet alleen een beeld, maar ook een bewegingsruimte die zijn waarde pas onderweg prijsgeeft. Karaktervolle landschappen doen een beroep op je geheugen, verbeelding en betrokkenheid. Het landschap bevat het verhaal van mens en natuur, van de vroegste tijden tot nu. Het is een anonieme, gemeenschappelijke creatie in de ruimte.


Deze zomer trekken we naar enkele bijzondere natuurgebieden in West-Vlaanderen waar we ons door het landschap laten inspireren. Met hoofd, hart en voeten. Het geheel is opgevat als een workshop, vol onverwachte ontmoetingen. In dialoog en uitwisseling, met de nodige stiltes. Kijken, wandelen en filosoferen gaan immers wonderwel samen. Wandelen is de uitgelezen manier om op verhaal te komen en je opnieuw te laten verwonderen. Begeleider Joris Capenberghs reikt onderweg inzichten aan en leest voor. 


De Meetkerkse Moeren (570 ha) waren eeuwen geleden een veenmoeras. In de middeleeuwen werd hier turf of brandstof gewonnen. De Moeren zijn vandaag haast eilandjes in het poldergebied. Je vindt er bedreigde planten en meer dan dertig verschillende vogel¬soorten die er jaarlijks komen broeden. Bovendien bevatten de Meetkerkse Moeren ook heel wat cultuurgeschiedenis.

We maken een wandeling van ongeveer 16 km.

Over de begeleiding:

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog, en is als freelance medewerker verbonden aan Waerbeke. Hij beweegt zich - als wandelaar, publicist, vertaler en curator - op het snijvlak van landschappen, erfgoed, artistieke expressie en natuurbeleving. Hij is o.a. docent bij Amarant, Vormingplus en Davidsfonds Academie.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.