Kunstgrepen: over het stilleven

U bent hier

Home > Kunstgrepen: over het stilleven

nature morte - still alive

Wanneer

ma, 04/03/2019 - 19:30 - 22:00
Voeg toe aan kalender2019-03-04 19:30:002019-03-04 22:00:00GMT+01:00Kunstgrepen: over het stillevenWandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 10.00
Sociaal tarief - 5.00
Studententarief - 5.00

Code: 198265

Het stilleven benadert de ‘dingen’ zintuiglijk. Nu eens gaat het om de verganke-lijkheid van het aardse leven of de ijdelheid van de mens, dan weer is het een virtuoos staaltje van illusoire werkelijkheid. Vaak voel je een spanning tussen de rijkdom van de natuur en de overvloed van een verfijnde (tafel)cultuur. Soms krijg je een inkijkje in de geborgen, vrouwelijke ruimte als tegenwicht voor de afstandelijke, dominante mannelijke blik op de wereld…


We maken een reis door de tijd, van de renaissance tot nu. Ook de problematische relatie tussen mens en natuur, de invloed van de mens (en omgekeerd) en eerder subjectieve ervaringen van natuurbeleving komen aan bod. Vandaag bewegen heel wat kunstenaars zich op het raakvlak van ecologie en esthetiek, polemiek en poëzie, kritiek en artistieke creatie.


Over 'Kunstgrepen - mens- en wereldbeelden in beeld, klank en woord:

Aan de hand van een thema maken we een cultuurhistorische reis – in tijd en ruimte – door de rijke wereld van artistieke expressie. We belichten telkens de tijdsgeest en de mentaliteit, en gaan op zoek naar inzicht en samenhang. Waar mogelijk, leggen we de relatie tussen literatuur, theater en beeldende kunst, architectuur en muziek. Zo leren we hardop kijken, in stilte luisteren en bewust genieten met alle zintuigen.


Over de begeleiding:

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog, en is als freelance medewerker verbonden aan Waerbeke. Hij beweegt zich - als wandelaar, publicist, vertaler en curator - op het snijvlak van landschappen, erfgoed, artistieke expressie en natuurbeleving. Hij is o.a. docent bij Amarant, Vormingplus en Davidsfonds Academie.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.