Jan de Deken: Melk, honing, kerosine (online)

U bent hier

Home > Jan de Deken: Melk, honing, kerosine (online)

Op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld.

Wanneer

do, 17/12/2020 - 14:00 - 15:00
Voeg toe aan kalender2020-12-17 14:00:002020-12-17 15:00:00GMT+01:00Jan de Deken: Melk, honing, kerosine (online)De Munt 8 8800 Roeselare

Waar

Kenniscentrum ARhus
De Munt 8
8800 Roeselare

Prijzen

Standaardtarief - 0.00

 

Om uit te zoeken wat mensen (on)gelukkig maakt in verschillende culturen en levensomstandigheden, reisde Jan de Deken naar elf uithoeken op zes continenten. 

Hij was te gast bij sloppenwijkbewoners in het door oorlog verscheurde Oost-Congo, een Rwandees gezin dat zich een weg naar de middenklasse baant en veel gelukzoekers die geloven dat verlossing elders ligt dan thuis. Hij proefde van de met champagne overgoten Weltschmerz van jonge Singaporese bankiers en van het Japanse cyberdaklozenbestaan, en zocht het (on)geluk in Ayahuasca ceremonies, vluchtelingenkampen en een koude rivier die Fort Europa van het Midden-Oosten scheidt. 

Onderweg vroeg hij aan honderden mensen wat hen gelukkig maakt. Schuilt geluk in tevredenheid? Hoe gelukkig kunnen mensen die in conflictgebied leven zijn? Hoe belangrijk zijn vrijheid, identiteit en religie voor ons geluk? En betekent die vrijheid voor een Afrikaan bezuiden de Sahara wel hetzelfde als voor een Europeaan? Klopt het beeld van de arme, maar gelukkige Afrikaan? 

Met een kritische blik doorprikt Jan de Deken clichés en belicht hij de tekortkomingen van internationale geluksonderzoeken, die al te vaak geschreven zijn met een westerse bril en niet standhouden in andere culturen. 

De auteur legt uit waarom internationale geluksranglijsten waardeloos zijn in Japan en China, waar onze beeldvorming van Afrika schromelijk tekortschiet, en waar Europeanen het gevoel voor intuïtie verloren dat in niet-westerse culturen net zo belangrijk is. 

Inschrijven bij

Kenniscentrum ARhus
Tel:
051/691800
E-mailadres:

Partner:

Kenniscentrum ARhus

Over de begeleiding:

Jan De Deken (1985) reist sinds 2010 de wereld rond op zoek naar opmerkelijke verhalen. Hij werkte als freelancecorrespondent in Rio de Janeiro en schreef reportages vanuit meer dan dertig landen, waaronder Nigeria, Zuid-Afrika, de Filipijnen, China, Bulgarije, Uruguay, Haïti en de Verenigde Staten. Zijn reportages verschenen onder andere op Canvas, in Knack, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, De Correspondent, Trouw, De Standaard en De Morgen. De Deken is oprichter van The Polar Project, het eerste Nederlandstalig multimediaal magazine over klimaatopwarming.

Trefwoorden: Online, Activiteit
Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info