Jagten: film en nabespreking met advocaat meester Walter Van Steenbrugge

U bent hier

Home > Jagten: film en nabespreking met advocaat meester Walter Van Steenbrugge

i.k.v. Rondom Prison

Wanneer

di, 05/11/2019 - 20:15 - 22:45
Voeg toe aan kalender2019-11-05 20:15:002019-11-05 22:45:00GMT+01:00Jagten: film en nabespreking met advocaat meester Walter Van SteenbruggeKapucijnenstraat 10 8500 Kortrijk

Waar

kunstencentrum BUDA
Kapucijnenstraat 10
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 9.00

Er zijn kortingsmogelijkheden.

Sociaal tarief - 7.50

Correctieprijs voor +65jarigen en -26 jarigen, mits voorleggen van geldig bewijs aan de kassa van Budascoop.

Studententarief - 4.50
Buda abonnement - 0.00

Voorleggen Buda abonnement aan de kassa van Budascoop.

 

Wanneer kleuterleider Lucas door de 5-jarige Klara ten onrechte wordt beschuldigd van misbruik, verandert zijn leven van het ene op het andere moment in een nachtmerrie. Het nieuws verspreidt zich snel en de inwoners van het dorp beginnen zich tegen hem te keren. De eens zo hechte lokale gemeenschap valt uit elkaar, terwijl Lucas tot doelwit is verklaard.

Het vermeende seksueel misbruik is eigenlijk maar bijzaak in dit drama (Thomas Vinterberg, 2012) waarin een hechte gemeenschap een monster met twee gezichten blijkt te zijn. Het griezeligste is dat de meeste mensen in 'Jagten' gewoon goedbedoelende, aardige mensen zijn. Wat volgt is een sociaal drama waarin de film uittekent hoe begrijpelijke bezorgdheid om kan slaan in een agressieve heksenjacht, en onderzoekt wat zo’n loodzware beschuldiging met een onschuldige mens doet. 

"De strak vertelde wijze waarop dit ontnuchterende relaas zich verder ontwikkelt, confronteert ons met de mensheid zoals we die eigenlijk vaak weigeren te zien: draconisch, hysterisch, irrationeel. Nochtans blijft elk personage menselijk en gaat 'Jagten' goedkope tegenstellingen uit de weg. Immers, hoe zouden we zelf zijn? Neutraal en kalm, maken we onszelf wijs."  

Jagten is een treffend, tragisch portret van iemand die zijn leven langzaam aan duigen ziet vallen. 

Na de film gaat advocaat meester Walter Van Steenbrugge vanuit zijn ervaringen, kennis en inzichten in gesprek met het publiek over daderschap, slachtofferschap, schuld/onschuld, psychologie van de 'massa' ten aanzien van (vermeende) daders, wie is dader/slachtoffer?, ... 

Met de filmvertoning en nabespreking, sluiten we aan bij de kernvisie van 'Rondom Prison': hoe gaan we als mens en samenleving om met misdaad, straf en herstel.


Over Rondom Prison

De film Jagten + nabespreking kadert in de reeks 'Rondom Prison', i.s.m. Kunstencentrum Buda.

Met Rondom Prison stellen we de vraag hoe we als samenleving omgaan met 'misdaad, straf en herstel', nu en in de toekomst. Rond dit beladen (ethische) thema vervallen burgers en media vaak in een zeer gepolariseerd verhaal. Tijdens Rondom Prison dagen we je uit tot genuanceerde reflectie, verdieping en dialoog omtrent deze maatschappelijke uitdaging, en scheppen we kansen om gesloten werelden een stukje te openen. 

Partner:

De Rode Antraciet
Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden - Ruiselede
Moderator - Forum voor herstelrecht en bemiddeling
CAW NW-Vlaanderen - Justitieel Welzijnswerk Brugge
Touché vzw
Vives - maatschappelijke veiligheid

Over de begeleiding:

Deze activiteit is bijna volzet. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.