Ignaas Devisch: De plaats van ethiek in de samenleving in tijden van corona

U bent hier

Home > Ignaas Devisch: De plaats van ethiek in de samenleving in tijden van corona

Hedendaagse Filosofie en Wetenschap

Wanneer

di, 27/04/2021 - 20:00 - 22:30
Voeg toe aan kalender2021-04-27 20:00:002021-04-27 22:30:00GMT+01:00Ignaas Devisch: De plaats van ethiek in de samenleving in tijden van coronaSchakelstraat 8 8790 Waregem

Waar

Cultuurcentrum De Schakel
Schakelstraat 8
8790 Waregem

Prijzen

Standaardtarief - 7.00

€ 15 voor 3 lezingen 'Hedendaagse Filosofie en Wetenschap', HVW-leden gratis

 

Het minste dat kan gezegd worden is dat de coronapandemie diep in ons maatschappelijk en persoonlijk leven gesneden heeft. Soms weten we zelfs al niet meer hoe het voordien was. Wie weet wat het nieuwe “normaal” wordt? Hoezeer zal het afwijken van het vroegere?

De coronamaatregelen hebben niet enkel op de mens als individu ingebeukt, onze hele maatschappelijke organisatie komt op losse schroeven te staan. Vooral in de gezondheids- en zorgsector worden de limieten van het menselijke bereikt. Welke keuzes moeten we in die situaties maken? Moeten de ouderlingen opgegeven worden voor het overleven van de jongeren? Kiezen we voor een huwelijksfeest terwijl we de stervenden alleen achterlaten? Gaat de economie voor op de gezondheid en de covid-besmette voor de hart- of kankerpatiënt? Botsen federaal opgelegde noodmaatregelen niet met de individuele vrijheid? In hoeverre zijn de richtlijnen nog wetenschappelijk onderbouwd?

Onderliggend is er de vraag hoe we in deze omstandigheden nog ethisch kunnen handelen?

Professor dr. Ignaas Devisch is hoogleraar medische filosofie en ethiek aan de Universiteit van Gent. Recent publiceerde hij Doordenken over Dooddoeners (met Jean Paul Van Bendegem), Het empathisch teveel en het kinderboek Zijn er nog vragen? In januari 2021 verschijnt Vuur, een vergeten vraagstuk.

Inschrijven bij

Cultuurcentrum De Schakel
Tel:
056/621340
E-mailadres:

Partner:

Cultuurcentrum De Schakel
Bibliotheek Waregem
Humanistisch Vrijzinnige Vereniging

Over de begeleiding:

Prof. Dr. Ignaas Devisch is professor in ethiek, filosofie en medische filosofie. Hij is verbonden aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool. Hij publiceert zowel op het terrein van sociale en politieke filosofie als dat van de medische filosofie, sportfilosofie en ethiek.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info