Hoe geven en nemen de dynamiek in families kleurt

U bent hier

Home > Hoe geven en nemen de dynamiek in families kleurt

Het gedachtegoed van Ivan Boszormenyi Nagy

Wanneer

ma, 05/10/2020 - 19:30 - 22:00
Voeg toe aan kalender2020-10-05 19:30:002020-10-05 22:00:00GMT+01:00Hoe geven en nemen de dynamiek in families kleurtWandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 12.00
Sociaal tarief - 6.00
Studententarief - 6.00

 

'Ik ben omdat wij zijn', zingt Tourist LeMC in 'Ubuntu'. Mensen bestaan omdat ze met elkaar verbonden zijn. Over de generaties heen. Menselijke relaties bestaan uit zorg voor elkaar en meestal gaat dat goed. Deze zorg voor andere mensen, in de eerste plaats familieleden, stelt mensen in staat te groeien. 

Maar soms gaat het niet goed en dat kan kwalijke gevolgen hebben. Tot in de volgende generaties.

Precies honderd jaar geleden, op 19 mei 1920, werd Ivan Boszormenyi-Nagy geboren in Budapest. Nagy werd psychiater en familietherapeut. Hij werd in zijn denken onder meer beïnvloed door Freud, maar vooral door de filosoof Martin Buber: 'Alle werkelijke leven is ontmoeting'. Nagy introduceerde de 'balans van geven en nemen' in het denken over de dynamiek in families. Hij stoelt deze gedachte op de klinische ervaring dat mensen die te kampen hebben met psychische moeilijkheden beter worden wanneer zichtbaar wordt hoe zij op hun beurt zorg opnemen voor hun familieleden. 

In deze lezing wordt deze dynamiek in families zichtbaar gemaakt. Literatuur en filmfragmenten helpen ons te zien hoe mensen omgaan met de zorg voor elkaar en wat er gebeurt als deze zorg niet passend is. Er wordt niet alleen stil gestaan bij wat er verkeerd kan gaan, maar vooral bij de manier waarop inzetten op de balans van geven en nemen helpend en helend kan werken.

Over de begeleiding:

Paul Heyndrickx is relatie- en familietherapeut en counselor. Hij volgde zijn opleiding onder meer bij Ivan Boszormenyi-Nagy (1920-2007) en werkt sinds 1998 ook als opleider van professionele hulpverleners. Hij publiceerde enkele boeken en meerdere artikels over de contextuele benadering.

www.paulheyndrickx.be

Er zijn nog plaatsen beschikbaar